Pe 7 martie, la Hotel Central Ploiești, a avut loc conferința națională pentru educație, eveniment susținut de EDU-România educată, Fundația Hanns Seidel, Asociația “Ține de noi”, Asociația ”De profesie om”.
Conferința a avut ca temă centrală dezbaterile despre curriculum-ul național și au fost prezenți 28 de speakeri.
Programul conferinței a fost împărțit în două părți, o parte de prezentare a lucrărilor pe baza curriculum-ului național și o a doua parte de workshop-uri împărțite în patru categorii: învățământ primar, gimnazial, liceal și o secțiune dedicată ONG-urilor și mediului de afaceri, secțiune ce viza absorbția forței de muncă la nivelul întregii țări a proaspeților absolvenți de bacalaureat.
Dezbaterile în cele patru secțiuni de lucru simultane, în format TEDx, au fost conduse de către:
- Alexandra Anton (învățământ preșcolar și primar),
- Corina Dumitrescu și Gabriela Petri (învățământ gimnazial și dezvoltarea competențelor cheie),
- Corina Barbu (planurile cheie pentru liceu, corelate cu profilul absolventului),
- Simona Stan (corelarea profilului absolventului cu piața muncii-consultări cu mediul ONG și cu mediul de afaceri).
Moderatorul întregii conferințe a fost doamna Corina Popa lingvist, consilier pe probleme de educație la Parlamentul României, cea care a coordonat și a condus dialogul între speakeri și public.

Principalele teme abordate în cadrul evenimentului au fost: profilul absolventului ,competentele cheie dezvoltate în planurile cadru, interconectivitatea nivelurilor educaționale și adaptarea arhitecturii curriculare la nevoile elevilor și ale comunității.
Concluziile finale au fost: adoptarea unui curriculum mai flexibil bazat pe mai multă practică și mai puțină teorie, adaptarea programei școlare la nevoile reale ale societății de azi, apropierea de elev și empatizarea cu acesta, aducându-se ca exemplu modelul curricular al Norvegiei.
Evenimentul a fost unul de anvergură cu o mulțime de actori implicați la nivel național și internațional în procesul educațional și nu numai.
Un real succes în spațiul public prahovean, o conferință de o valoare inestimabilă pentru învățători, profesori, educatori și pentru toți cei implicați în domeniul educației.
(Grațiela Avram)