close
Actualitate

Conflict antiscanare la LIDL

Intrăm cu cosul eu și Ovidiu, sotul meu. Am refuzat scanarea. Discuții scurte cu femeia cu termometrul. Ovidiu reclama dreptul constituțional de a refuzat și cere sa vina șeful magazinului. Am intrat totuși în magazin și am pus marfa in cos. Cu masca.

Am ajuns la casa. Scanerita sesizează șeful magazinului că noi suntem impricinatii. Ne spune că nu putem cumpăra din motive de nescanare, să lăsăm marfa și să plecam. Cheamă bodyguardul, acesta îl împinge pe Ovidiu.
Ovidiu spune că e ilegala scanarea și agresarea, invita la calm și se retrage. Eu apucasem sa pun legumele pe banda iar clientii din fata mea, o pereche de tineri, ne acuză că le punem viața în pericol pentru că nu acceptam regulile. Cuvinte tari de genul „o sa ajungem sa fim controlați ca vitele”.

Un alt bărbat nescanat, intrat să-și ia un suc, cred că era luat deja în vizor, începe să se adauge la disputa noastră cu bodyguardul. Vacarm. Argumentați cu constituția cu ilegalitate, dreptate, că numai un cadru medical poate lua temperatura etc. Voci ridicate. Discuții la mai multe capete in același timp. Bărbatul cu sucul, de profesie șofer de tir, își reclama dreptul de a refuzat scanarea pe motiv de neconstituționalitate și de convingeri religioase. Vorbește sonor. Este împins. „Nu pune mana pe mine!” Rezista. Eu abandonez marfa și îi spun lui Ovidiu că renunț la cumparaturi- magazinul lor, incita lor, regulile lor.

Îl văd pe șoferul de tir cu ochii roșii….Am crezut că plânge. Primise spray paralizant în ochi. Spune că nu vrea sa fie împins și scanat. Spune că nu poate sa respire și că vrea să fie respectat. Că vrea doar un suc. Este supraîncălzit de la munca, supraponderal și vrea doar apa sau suc (apoi am aflat că soția lui e bolnavă de cancer și el face drumuri și treaburi diverse pt a o suplini). In nevoia de aer ajunge afara. Se cearta cu bodyguardul și în permanență spune că e dreptul lui sa refuze scanarea și că vrea să fie tratat cu respect. Primește 5 spray-uri în ochi, nas, gura. Masca ii sarise de pe fata in îmbrânceli încă din magazin dar o avusese la intrare. Câțiva clienți ies afara afectați deja de norul sprayului din magazin. Un copil se plange că îl ustura ochii, mama îl trage de acolo. Ii spunem bodyguardul să înceteze. Sunam la 112 și SMURD. Vin repede. Dam declarații și suntem martori. Parlamentam cu polițiștii și încercăm să înțelegem ce e legal și ce nu în situația asta.

Magazinul poate refuza un client care nu-i respecta regulile neconstitutionale?
Tu client ai dreptul sa intri totuși?
Bodyguardul are dreptul să te sprayeze de cate ori vrea?
Sprayul e o armă deci el e înarmat cu spray, baston și poate aparat de soc electric tu ești cu salata in mana.
Polițiștii i-au dat șoferului de tir 250 Ron amenda, ne-au luat datele ca martori, au refuzat să-și de-a numele. Smurdul a luat victima pentru îngrijiri.
Mâine depunem plângere împotriva LIDL , a șefului de magazin de la Uverturii, împotriva agentului de poliție care a dat amenda și a firmei Ney Guard al cărui angajat a folosit sprayul.
Mi s-au spus că și la coafor scaneaza.

Update: aflu că la câteva minute după încheierea incidentului și retragerea poliției și smurdului au închis magazinul deși programul era până la 8.

2 opinii s-au desprins.
– regulile ne apără de riscuri, sunt nemernici și antisociali aia care nu le respecta punând în pericol viața oamenilor cumsecade și merită oprobiu și cafteala
– accepta cu calm situația și parlamentează în cunoștință profundă a drepturilor tale (daca te pricepi să citești legi și să le înțelegi: constituție, stare de urgență/alertă, drepturile clientului in magazin, drepturile cetateanului).

(Camelia Pătrășcanu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.