Motto: ”Japonia are atâți judoka cât are România populație”
Interviu din ianuarie 2007, cu prof. Constantin Savu, secretar general al FR Judo, director executiv al C.S. Petrom Ploiești
Mai întâi, toate secțiile
Reporter: Când a fost înființat CS Petrom?
Constantin Savu: În 1997. Doar una dintre secții, cea de judo, a avut botezul în 1993.
R.: De când sunteți directorul clubului?
C.S.: Din 2000.
R.: Observăm că între primii 10 sportivi ai CS Petrom, 7 sunt de la judo. În clasamentul celor mai buni 10 judoka din țară, 3 sunt de la CS Petrom. Alina Dumitru este pe primul loc în acest clasament și în fruntea topului celor mai buni sportivi ai Prahovei. V-am prezentat situația pe 2006.
C.S.: Ați observat bine. Sper ca toți iubitorii de sport să observe asta.
R.: Există o aplecare a direcției către judo?
C.S.: Există o aplecare către toate ramurile sportive ale clubului. Pot să spun că, probabil fiind mai sever cu cei de la judo, urmarea specializării mele, toți cei cinci antrenori ai secției – Gheorghe Savu, Mihai Trandafirescu, Doru Munteanu, Nicolae Tolbașu și Alexandru Răducan – își fac din plin datoria. Trebuie să subliniem aici și meritele domnului Mihai Sorin, președintele secției, director general executiv al Petrom Service. În plus, la această disciplină dispunem de o altă bază de selecție, mai largă, iar rezultatele sunt pe măsură. Avem centre satelit la Câmpina, Boldești și Brebu. Începând cu acest an, ființează și centrul de la Filipeștii de Pădure, care este coordonat de domnul Dan Telearcă.
Spionaj
R.: Alina Dumitru nu prea mai pierde de la o vreme. Japoneza care a învins-o la Jocurile Olimpice este mai în vârstă decât ea. Alina o poate detrona?
C.S.: Alina este o sportivă foarte ambițioasă. Ambiția ei este foarte profitabilă atât pentru județul nostru, cât și pentru întreg sportul românesc. Își dorește enorm o medalie la Jocurile Olimpice. Această dorință a ei ne obligă și pe noi să ne implicăm cu toate forțele. Ea trebuie să participe la multe turnee internaționale, să se înfrunte cu marile sportive ale lumii. Sportiva noastră este calificată deja, direct, de la Campionatele Mondiale desfășurate în acest an în Brazilia.
Acum, vă răspund la întrebare: da, japoneza se află încă în activitate! Și chiar dacă n-ar fi, Japonia are atâți judoka cât are România populație. Pe unii îi vedem direct la ”mondiale” sau chiar la Jocurile Olimpice. Noi dorim să-i asigurăm Alinei cât mai multe turnee în Asia. Anul trecut a fost în China. Încercăm să-i asigurăm câteva turnee și în Japonia.
R.: Anul trecut, Alina a învins-o la ea acasă, în cadrul campionatelor Mondiale Militare, pe chinezoaica Gao Feng, cea care i-a ”suflat” o medalie – în ultimele 16 secunde ale întâlnirii directe – la Jocurile Olimpice de la Atena. S-ar putea spune că șansele Alinei cresc…
C.S.: Da, la Campionatele Mondiale Militare, desfășurate în China, ea a bătut două chinezoaice și o japoneză. Dar, de acum înainte, va fi mai greu, întrucât ei studiază intens partidele Alinei. Dar și noi vom lua măsuri de contracarare. Ne ”spionăm” reciproc. Avem un operator a cărui principală sarcină este aceea de a filma cât mai multe dintre partidele internaționale ale japonezei și ale altor posibile contracandidate ale Alinei, în vederea atentei lor monitorizări.
Am întâlnit directori mulțumiți
R.: Lăsând de o parte judo-ul, pasiunea dvs., ce alte secții ale clubului v-au mai oferit satisfacții?
C.S.: Sunt mulțumit de toate secțiile și de toți antrenorii.
R.: O spuneți așa, ca să fie toți încântați?
C.S.: Nicidecum. Rezultatele vorbesc. Sportivii CS Petrom, pregătiți de 14 antrenori și 2 instructori, au câștigat, la cele șase secții, 132 de medalii în anul care a trecut. Anul acesta cred că vom sta și mai bine.
A fost odată voleiul
R.: Nu vă este dor de volei?
C.S.:. Înțeleg unde bateți. Noi am regretat că am fost nevoiți să renunțăm la secția de volei masculin, după ce echipa noastră câștigase titlul național în 2006. A fost o hotărâre a sponsorului nostru, Liga Asociațiilor Sportive din Petrol (LASP), care ne susține oficial, pentru că bugetul propus era destul de mare. Liga a hotărât să nu mai susțină secția. A trebuit – repet, cu regret – să renunțăm la volei. Dar totul s-a terminat cu bine pentru sportivi, care au plecat la alte cluburi din țară sau străinătate. Țin să le mulțumesc voleibaliștilor, precum și antrenorilor Claudio Cuello, Horatio Dileo și Mircea Dudaș.
Despre un inimos
R.: Două secții – mă refer la scrabble și atletism – sunt ceva mai noi. Cum se prezintă ele acum?
C.S.: La scrabble avem un inimos în persoana antrenorului Florin Tudor, cel care l-a molipsit de patima scrabble-ului și pe domnul Emil Ion Mărgărit, președintele secției. Noi am înființat, la Școala 29, o clasă specială de scrabble. Copiii de acolo vin cu plăcere la antrenamente. S-a văzut că, de când s-a constituit clasa respectivă, au apărut și rezultatele. La această secție avem 17 sportivi legitimați, alți 10 nelegitimați, plus copiii care merg de plăcere. Numai anul trecut, secția a adus trei medalii – una de aur, prin Alexandru Gheorghiu, una de argint, prin Adrian Popan (ambele la seniori) și una de bronz, prin Ana Maria Petre (juniori). Scrabble este un sport care trebuie practicat de cât mai mulți, întrucât dezvoltă inteligența și lărgește orizontul.
La box, sarcina cade pe cei trei antrenori – Leontin Sandu, Ovidiu Dragomir și Adrian Pârlogea –, ceilalți fiind antrenori coordonatori la loturi naționale: Titi Tudor la cadeți, iar Ion Moroiță la juniori.
O realizare epocală!
R.: Faptul nu implică neajunsuri?
C.S.: Nu, întrucât cei doi participă la mai toate competițiile în care sunt angrenați pugiliștii clubului și vin destul de des pe la sală. Un merit deosebit îi revine antrenorului Titi Tudor, care este un neobosit, mereu în căutarea noului. Este un om tenace, nu cedează niciodată. Cu sprijinul Upetrom și al președintelui secției, Ion Zidaru, am modernizat sala și cantonamentul. Și sala de judo este una modernă, dotată cu absolut tot ce ne trebuie: dușuri, saună, cabinet metodic, cabinet medical, sală de masaj. Acolo, pionul principal este domnul Ion Badea, președintele CSCFR Ploiești. În plus, dispunem de serviciile maseuzei Anecuța Meculescu.
R.: Maestrul Titi Tudor consideră că masa asigurată pugiliștilor este o realizare epocală…
C.S.: Asigurăm, la judo și box, o masă pe zi pentru sportivii de înaltă performanță. Pentru că nu poți să faci performanță numai cu fasole și cartofi. Sportivii sunt încântați, iar părinții mulțumiți. O facem pentru a susține sportul.
R.: Cum se prezintă cealaltă secție tânără, atletismul?
C.S.: Anul 2006 a fost unul bun și pentru atletism. S-au obținut, datorită consecvenței antrenorului Mihai Pascu, care s-a zbătut mult pentru a înfiripa această secție, opt medalii, în pofida faptului că avem unele greutăți la Câmpina, unde își desfășoară antrenamentele atleții. Resimțim, în primul rând, lipsa unei săli corespunzătoare pentru pregătire. Noi l-am susținut pe domnul Pascu și pe sportivi în efectuarea cât mai multor deplasări la campionatele naționale sau cupe, cum ar fi cele ale Municipiului București. O serie de atleți ai clubului s-au evidențiat, nu puțini urcând pe podium. Observăm că și pentru atletism prima jumătate a anului a fost rodnică.
Oameni sus-puși
R.: Au mai rămas karate-ul tradițional și fotbal-tenisul. Lăudați și aceste secții?
C.S.: De ce nu? O fac, pentru că am destule motive. Ambele secții au avut rezultate deosebite. Cei 22 de sportivi legitimați, coordonați de soții Liviu și Ileana Apostol, au ”cules” 40 de medalii în 2006, dintre care 20 de aur, 11 de argint și 9 de bronz la campionatele naționale. Acestora li se adaugă o serie de medalii cucerite la campionate europene. Cea mai bună performanță îi aparține lui Alexandru Filimon, sportiv care a câștigat trei medalii, din fiecare culoare, la Europenele de Shotokan-Fudokan de la Benevento (Italia).
R.: Ați pierdut primul loc în Cupă, la fotbal-tenis…
C.S.: În sport trebuie să te aștepți și la înfrângeri. Se întâmplă să ai și zile mai slabe. Dar la fotbal-tenis am avut echipă națională formată majoritar din sportivi de la Petrom. Am obținut o medalie de argint și trei de bronz la Mondialele de seniori și un ”bronz” la cele de juniori. Îmi face plăcere să reamintesc numele sportivilor care au realizat performanțele amintite: Florin Purice, Răzvan Păuna și juniorul Alin Bălan. Domnul inginer Ion Zârnă și antrenorul Daniel Săsărman depun multe eforturi la secție, mai ales că le și place ceea ce fac.
R.: Aveți nu puțini antrenori la loturile naționale și oameni în structurile de conducere ale unor federații. Cum se resimt activitățile lor la nivelul clubului?
C.S.: Titi Tudor și Ion Moroiță, antrenori la loturile de cadeți, respectiv juniori, au rezultate foarte bune, printre elevii lor numărându-se campioni europeni și mondiali. CS Petrom are patru oameni în conducerea Federației Române de Judo: domnul Liviu Luca, președintele Federației, dar și al Fundației Europene de Judo, subsemnatul – secretar general, Gheorghe Savu – antrenor federal, toți foști practicanți ai judo–ului, cărora li se adaugă sus-menționatul Mihai Sorin. La fotbal-tenis, domnul Ion Zârnă este președinte al Federației Române de profil și vicepreședinte al celei europene. La aceeași disciplină, Daniel Săsărman este antrenorul lotului național. Liviu Apostol este vicepreședinte al FRKT. Desigur, activitățile celor amintiți se resimt pozitiv și la nivelul secției.
Protocoale profitabile
R.: Cum decurg colaborările pe care le aveți cu alte cluburi?
C.S.: Foarte bine. Pe plan local, avem trei protocoale, dintre care două la judo – cu CSȘ și cu CS CFR, ambele din Ploiești. Colaborăm excelent atât cu direcția CSȘ, unde director este domnul Viorel Vasiliu, cât și cu cea a CS CFR (director Ion Badea). Al treilea protocol este cel de la box, cu CS Petrolul Ploiești. Directorul clubului, Liviu Panait, este un om deosebit. În afară de acestea, mai avem un protocol cu Steaua București, la nivelul judoka seniori. Antrenor din partea clubului militar este domnul Robert Andreescu, un excelent tehnician. Președintele clubului Steaua, domnul colonel George Boroi, s-a implicat cu toată energia în acest parteneriat. Colaborarea celor două secții este benefică pentru sportivi, întrucât beneficiază de susținere din partea ambelor cluburi. Petrom-Steaua se situează pe locul al II-lea în ierarhia națională la judo, Petrom CFR CSȘ Ploiești pe locul al IV-lea, iar CSȘ Ploiești ocupă locul I în ierarhia cluburilor sportive școlare la această disciplină.
R.: Cum stați cu bugetul pe anul în curs?
C.S.: Antrenorii își doresc un buget cât mai mare. Noi am depus întotdeauna toate eforturile pentru ca tot ce și-au propus în calendar să se realizeze. Bugetul este stabilit și aprobat de comun acord.
R.: Cu ce gânduri parcurgeți anul 2007?
C.S.: De bine. Dorim să ne calificăm sportivi pentru Jocurile Olimpice de la Beijing. Dorim să ne situăm cât mai sus în topurile medaliaților. Vrem să avem cât mai multe rezultate foarte bune. Pentru toți colaboratorii și partenerii noștri, pentru presa prahoveană care ne-a susținut și a scos în evidență rezultatele sportivilor prahoveni, pentru iubitorii sportului din Prahova un gând bun, viață lungă și cât mai multe împliniri!
Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU