Ședința Cenaclului Literar I.L. Caragiale a debutat cu revista presei literare, rubrică deja de notorietate susținută de Președintele Cenaclului, scriitorul Ioan Fintiș, al cărui cel mai recent poem ”Poarta mașinăriilor muzicale” a apărut în revista „Sintagme literare” la rubrica Poesis.
În revista ”România literara” poetul săptămânii este Dl Aurel Pandea, iar Daniel Cristea Enache ne vorbește despre prozatorul Dan Lungu și romanul său, sugestiv intitulat ”În iad toate becurile sunt arse”.
Pictorul Câlția, ce împlinește venerabila vârstă de 77 de ani, este prezent în aceeași revistă cu picturile sale și cu un interviu despre infern, purgatoriu și paradis.
Întrebat fiind despre ce a desenat mai puțin, pictorul răspunde:
”Ortodocșii nu au purgatoriu, dar există un loc de trecere, iar noi artiștii ar trebui să vorbim mai mult despre pace, frumos și armonie, dar pentru a pune în lumină binele, câteodată e nevoie să vorbești despre opusul său, despre partea întunecată a lucrurilor”.
”România Literară” celebrează 85 de ani de la nașterea criticului Lucian Raicu, un critic al generației anilor ’60, coleg al poetului Nicolae Labiș și inițiatorul unei metode critice noi.
Lucian Raicu a primit premiul Uniunii Scriitorilor pentru lucrarea critică ”Structuri literare” în anul 1973, fiind un critic care demolează structuralismul încercând să găsească viul și interesantul în operă.
Tot aici, găsim un interviu luat scriitoarei Nora Iuga – 88 de ani- poet, prozator, traducător cu 16 cărti de poezie, 17 cărti de proză și 30 de traduceri.
În ”Cafeneaua Literară” se vorbește despre fenomenul Labiș – un experiment eșuat, se celebrează 100 de ani de la înființarea editurii Cartea Româneasca, iar poetul Virgil Diaconu este prezent cu Artele Poetice, poezie ce are ca ecou profund stilul inconfundabil al Ecleziastului.
După revista presei urmează rubrica ”Cel mai recent poem”, unde sunt recitate poeziile recente ale câtorva autori ploieșteni:
• Lacrimi în soare – Robert Aristotel Avrigeanu
• Cairo – orașul magic- Grațiela Avram
• Mâinile artistului – Maria Bem
• În mahala și Regatul ploii – Luminița Bratu
La rubrica de film, domnul Mihai Ioachimescu, ne vorbește despre filmul ”Wizard of lies” realizat în anul 2017, rolurile principale fiind jucate de Robert de Niro și actrița Michelle Pfeiffer, film ce ne vorbește despre ingineriile financiare ale lui Bernie Madoff, cel care reușește să delapideze, printr-un sistem piramidal, suma de 65 de miliarde de dolari americani, realizând astfel cea mai mare frauda financiară din istoria Americii.
Florin Manole, în rubrica consacrată ”Despre suflet” ne vorbește despre filosofia greacă, gândirea europeană și monotesimul iudaic.
Cu puternice accente filosofice, discursul său ne subliniază diferențele și asemănările dintre filosofia greacă, iudaică, iraniană și indiană, accentuând faptul ca filosofia este o invenție europeană, iar sfârșitul ei este uimirea.
”Jurnalul unui foton” și ”Mașina de citit gânduri” ale scriitorului și sculptorului bucureștean, invitat al cenaclului ploieștean, Dl Nicolae Răzvan Mincu, încheie magistral seara noastră culturală cu recitarea unor poezii semnificative din cele două volume.
Se subliniază faptul că autorul folosește cuvinte simple, pregnante, ce vin parcă din Letopiseț sau Vechiul Testament, lumina având un caracter cristic în poemele domnului Mincu.
Tehnica poetică este generoasă, apreciază Dl Marian Zmaranda, și invită la schimbare.
Închei parafrazându-l pe Mahatma Gandhi, marele luptător non-violent care a marcat viața politică a Indiei:
”FII SCHIMBAREA PE CARE O DOREȘTI ÎN LUME”
(Grațiela Avram)