close
Cenaclul I.L. CaragialePromovate

Cronică literară, 21.10.2019, ședința Cenaclului literar I.L.Caragiale

Sedinta cenaclului literar din 21 octombrie a inceput cu recitarea unor poeme recente scrise de poetele: Maria Bem, Luminita Bratu, Georgeta Popescu.

Georgeta Popescu, pictor si poet, aflata deja la a doua carte de poezii publicata, ne-a recitat in stilul propriu poemele sale: Terra / Padurea / Cascada / Copacul, poeme ce au ca tema centrala natura si miracolul ei, universul si iubirea.

A urmat eseul domnului Florin Manole, eseu ce face o analiza profunda a erei tech in care noi traim, era ce ne poate aliena si instraina unii de altii. Citandu-l pe Martin Heidegger care in 1966 atragea atentia asupra riscului ca aceasta orbire sa fie definitiva pentru ca tehnica nu poate fi stapanita, Florin Manole ne vorbeste despre nevoia civilizatiilor tehnologice – vezi China – de a gasi un sens vietii dincolo de tehnologie, se face referire la faptul ca in anumite zone chinezii au trecut la ortodoxie intr-o incercare disperata de a gasi un sens vietii lor robotice.

Desigur e mult de discutat pe tema civilizatiei tech si a modului in care aceasta incet incet ne rupe de natura, de pamant si de noi insine, ca o concluzie generala ar fi ideea ca omul, fara mediul in care a fost creat, adica natura, nu poate spune ca traieste in armonie cu el insusi.

Finalul serii a fost, bineinteles, o recitare din celebra carte Morometii, episodul cu taierea salcamului, episod ce se leaga cumva de tema anterioara, caci fara natura si fara copaci cum am putea noi oamenii sa ne desfasuram viata pe pamant chiar daca am fi invadati de tehnologie, fara paduri nu am putea respira.

In final, seara se incheie rotund ca o apologie a naturii si o pledoarie de a ne intoarce la simplitate si de a ne trai viata departe de ororile unei lumi din ce in ce mai tehnologizate si din ce in ce mai lipsite de substanta, mister si esenta.

(Gratiela Avram)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.