close
Cenaclul I.L. CaragialePromovate

Cronica şedinţei de cenaclu “I.L.Caragiale” Ploieşti 5 septembrie 2022

Întâlnirile culturale şi de creaţie ale cenaclului lui Caragiale au din ce în ce mai mulţi adepţi, iar acest lucru ne bucură nespus pe noi, veteranii formaţiunii, care dau glas actului cultural în spirit caragialesc, în urbea mai marelui dramaturg.
Aşadar, pe acordurile tomnatice ale lui septembrie, am debutat în forţă întâlnirea, având alături de noi mulţi membri noi, de toate vârstele, dar mai ales tinere talente ce doresc să se afirme.

Şedinţa a debutat cu cel mai recent poem, rubrică în cadrul căreia au performat creativ următorii: tinerii Aşer Negoi, Toma Damaschin şi Andra Dudău. Apoi, în ordinea lecturii veteranilor: Livia Dimulescu, Ramona Müller, Luminiţa Bratu, Adrian Frone, Ionel Sima. În spiritu-i binecunoscut, am încheiat rubrica cu o scurtă proză a d-lui Mihail Ivănescu.
Cine-filonul, relatat întotdeauna de Mihai Ioachimescu, ne introduce în atmosfera unică a unui film românesc – ,,Bucureşti non-stop” (2015), în regia lui DanChişu.
La rubrica 11 minute de istorie, d-na Luchian ne prezintă un subiect inedit, diferit – istoria colonizării continentului African.
Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată unei lecturi de cenaclu (proză scurtă) şi a unei prezentări de eseu.

Lectura de cenaclu a d-nei Doina Ofelia Davidescu (care s-a alăturat recent cenaclului nostru) ne-a introdus într-un univers intim şi ludic al unei femei – Eva – blândețuri, tandreţuri, amărăciuni este o proză scurtă de mare intensitate. Autoarea s-a remarcat prin puterea detaliului, prin descrieri vizuale accentuate, având un spirit ludic şi un optimism caragialesc. Lectura d-nei Davidescu a debutat cu o scurtă prezentare a autoarei, realizată de Ana Nedelcu. Manuscrisul a stârnit comentarii diverse din partea membrilor, majoritatea exprimându-şi aprecierea pentru stilul abordat de autoare. Intervenții au avut loc din partea lui: Mihai Ioachimescu, Livia Dimulescu, Leonida Chifu, Ioana Dumitru, Florin Manole, Ana Nedelcu. O felicităm pe d-na Davidescu pentru acest
debut (manuscris) în sfera prozei scurte şi îi uram mult succes în tipărirea primului volum de acest gen.
După-amiaza s-a încheiat cu o serie de consideraţii asupra lui Alberto Giacometti (1901-1966)- sculptor și pictor elvețian, cunoscut mai ales pentru sculpturile sale în stil suprarealist, iar mai târziu pentru reprezentarea filiformă a figurilor omenești.
Eseul aparține lui Florin Manole, care a vorbit despre stilul sculptural al artistului prezentându-ne, de asemenea, o serie de fotografii cu operele acestuia.

 

Mulţumim tuturor pentru participare!

***sub coordonarea Asoc. “24PHarte” ~ Nu există patriotism fără patrimoniu
Preşedinte: Ioan Vintilă Fintiş
Cronică: Ana Nedelcu – secretar literar de cenaclu
Fotografii: Ramona Müller – secretar literar de cenaclu –

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.