close

E 1 martie, asa ca o sa va vorbesc despre dragoste.

Pentru ca vine primavara si ceva se trezeste in noi falfaind din aripi in stomac. In cea mai mare parte din timp moare de la sine daca nu plecam urechea si nu ne lasam sedusi.

E sentimentul de « indragostire » care exista de la sine inainte ca o dragoste sa se nasca, dar care are nevoie de conditii foarte speciale si de foarte multa grija ca sa supravietuiasca. Un alt filosof al carui nume, desigur, nu mi-l amintesc spunea ca a iubi este o fericire mult mai mare decat aceea de a fi iubit. Mi se pare evident!… Am dat in prolixul meu jurnal din adolescenta peste o alta « petite amourette » din liceu. Intr-o clasa paralela de lb maghiara aparuse un elev nou. Frumos ca un Dumnezeu, cu ochii de culoarea si de stralucirea smaraldului. De cate ori treceam pe langa el ii trageam chipiul pe nas (da, era inca vremea chipielor, a matriculelor si a bentitelor). Il intersectam in pauza mare prin oras, el cu doi-trei prieteni, eu cu doua-trei prietene. Ne dadeam coate, si unii si altii, razand.

Cred ca ne amuzam foarte bine.

Incepusem sa am fluturasi in stomac. Am cateva descrieri in jurnal, de care va scutesc. Cred ca era pe vremea asta, inceput de primavara si a durat cateva saptamani bune. Ma urmarea pe culoarele liceului si prin curte fara sa indrazneasca sa se apropie prea tare dar momentul acela in care ne intersectam si ii trageam chipiul peste ochi era nepretuit!

Din motive variate si diverse fluturasii s-au stins. Poate trecuse primavara, poate atentia mea era atrasa in alta parte. De la un moment dat chipiul lui n-a mai prezentat importanta. Am vazut uimirea si deceptia din ochii lui, nu pentru ce ii facusem, ci pentru ce nu ii mai faceam. Dar cat de pustiu era in mine!… Sentimentul de indragostire pentru care el nu era decat un suport plecase definitiv si nu mai era nimic de facut. Aproape l-am detestat pentru asta.

Miracole se pot intampla in viata noastra, dar nu suntem intotdeauna pregatiti si deci, le ratam iremediabil. Si apoi, cu timpul, uitam unde am pus cheia de la seiful in care am ascuns fluturasii.


Sandro Botticelli, Primavera- 1478-1482

(Marcela Feraru)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.