close
Sport

Eveniment unic: Campionul mondial te provoacă la șah!

„Banter Blitz” este un show live prin internet, oferit de portalul chess24.com, în care jucători cu experiență (mari maeștri internaționali la șah – ”GM”) acceptă să fie provocați de utilizatorii platformei și să comenteze, câteodată ironic, partidele jucate.

Programul are deja o istorie de peste 175 de episoade, dacă le evidențiem doar pe cele cu GM Jan GUSTAFSSON, co-fondatorul siteului chess24.com, recunoscut drept unul dintre cei mai influenți comentatori de șah, dar și ca unul din ajutoarele campionului mondial Magnus Carlsen la ultimele două ediții ale Campionatului Mondial de Șah.

Poate și din această cauză, astăzi – 8 martie 2019, începând cu orele 19.00, putem fi martorii unui eveniment unic – GM Magnus Carlsen va juca live cu abonații siteului, iar cei interesați pot urmări partidele în direct la adresa: https://chess24.com/en/live/video/banter-blitz-with-magnus-carlsen

Dacă vă întrebați de ce ar fi o idee bună să urmăriți show-ul, aș aduce următoarele argumente:

  1. ”banter blitz” înseamnă și umor, nu numai șah; Magnus este un tânăr norvegian, destul de reținut în atitudine, dar cu simțul umorului și plin de replici auto-ironice
  2. show-ul este în limba engleză, ușor de urmărit, fiindcă în șah se vorbește mai mult în termenii ”notației algebrice”: 1. f2 e5 2. g4 Dh4# (ați recunoscut, probabil, matul din două mutări, așa-numitul ”matul prostului”!)
  3. show-ul oferă șansa membrilor premium să joace o partidă de șah blitz cu Magnus Carlsen, ceea ce este un lucru extraordinar pentru un șahist, chiar și amator; acest lucru era imposibil în era Karpov sau Kasparov, iar Magnus trebuie apreciat pentru deschiderea de care dă dovadă pentru a promova șahul
  4. pentru șahiști, de la nivelul amator până la cel de expert, aceste partide sunt mereu pline de învățăminte, fie ele la nivel de strategie de joc, tactică sau pur și simplu pentru că oferă acces la modul în care un campion mondial gândește o poziție de șah
  5. comentariile utilizatorilor sunt de asemenea hilare și uneori chiar informative, atunci când oferă anumite ”soluții” în avans, pe care numai motoarele de șah precum Stockfish le pot calcula; în plus, toate replicile sunt filtrate și moderate profesionist de către administratorii platformei
  6. pentru fani și nu numai, acesta este un mod de a-l vedea în acțiune pe GM Magnus Carlsen, în așteptarea marelui eveniment ”SUPERBET Rapid & Blitz” (4-11 noiembrie 2019), când GM Magnus Carlsen va fi prezent la București, împreună cu elita șahului mondial.

Ar mai fi și alte argumente, dar există mereu și un contra-argument de care trebuie să ținem seama: astăzi este Ziua Femeii și probabil ar trebui să felicitați femeile din viața voastră! Vorba aceea: ”Fiecare bărbat are nevoie de o femeie atunci când viața lui este dezordonată, pentru că, la fel ca în jocul de șah, regina îl protejează pe regele ei” .

 

Să îl cunoaștem mai bine pe GM Magnus CARLSEN

Sven Magnus Øen Carlsen (n. 30 noiembrie 1990) este un Mare Maestru de Șah originar din Norvegia, clasat pe locul I în clasamentul mondial și campion mondial en-titre la șah. A fost un copil minune al șahului, devenind, în 2004, Mare Maestru de Șah, la vârsta de 13 ani și 148 de zile (al treilea cel mai tânăr mare maestru din istorie). În sistemul de rating ELO, el este cel mai bine cotat jucător din lume, cu un rating de vârf de 2882, cea mai mare valoare înregistrată vreodată (prin comparație, legendarul GM Garry KASPAROV a avut o clasare maximă de ELO 2851).

Magnus CARLSEN în 2013
Foto: Catharina Caprino [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]
În 2010, Magnus a modelat colecția de toamnă / iarna a lui G-Star Raw cu actrița Liv Tyler și de atunci a fost prezentată de către mass-media din întreaga lume.

În 2013, Magnus și-a înființat propria companie – Play Magnus AS. Primul produs al companiei a fost o aplicație mobilă (Play Magnus), care permite utilizatorilor să joace împotriva unui motor de șah care imită stilul de joc al lui Magnus Carlsen la diferite vârste (de la vârsta de 5 ani în sus). Au urmat alte două aplicații mobile – Magnus Trainer, care a fost concepută ca un supliment de antrenament pentru aplicația Play Magnus, respectiv – Magnus’ Knogdom of Chess, care introduce șahul copiilor, într-un mod distractiv.

El a fost votat de revista Cosmopolitan drept unul dintre „cei mai sexy bărbați din 2013”, iar în același an, a fost și în topul celor 100 de persoane cele mai influente din lume.

În 2016, un film documentar despre viața lui Magnus, MAGNUS, a fost lansat la Festivalul de Film Tribeca și a fost vândut în 56 de țări.

Mai multe detalii pe pagina sa personală: https://magnuscarlsen.com

 

(Sandu Zamfirescu)

Tags : chess24.comMagnus CarlsenȘah

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.