close
Parteneriate

IN MEMORIAM IVAN PATZAICHIN (IV)

Ivan Patzaichin a fost invitat la nunta Nadiei, dar nu s-a dus

Pe Ivan Patzaichin l-am cunoscut la sfârșitul lui mai 1996. Colaboram la un post de televiziune (Telecable) și la o publicație (ZIUA – Ediția de Prahova), ambele din Ploiești. La sugestia directorului artistic de la Telecable, am făcut câteva deplasări la Snagov, înainte și după Jocurile Olimpice de la Atlanta, dar și două deplasări la Mila 23, localitatea tulceană în care s-a născut cel mai mare canoist al tuturor timpurilor, unde am realizat mai multe reportaje pentru televiziune. Din nefericire (și în împrejurări pe care nu este cazul să le menționez aici), filmele s-au pierdut. Tot ce a mai rămas în urma acelor incursiuni sunt câteva materiale scrise și publicate în acea perioadă. Dar nu tot ce am scris s-a păstrat. Pe parcursul acestei luni vă voi prezenta câteva texte salvate.

Textul următor surprinde o secvență mai puțin plăcută din viața campionului.

Faptele sunt binecunoscute. Gimnasta Nadia Comăneci – campioană între campioane – s-a măritat în primăvară cu Bart Conner (și el gimnast, campion olimpic – n.r.). La ceremonia desfășurată la Casa Poporului (sau Parlamentului, cum i se zice mai nou – o putem numi și așa, întrucât, știm bine, parlamentarii sunt aleși de popor. I-am putea spune și Casa Președintelui, deoarece acesta, fiind doar unul, și ales – tot – prin vot direct, quintesențializează (sic!) și mai bine ideea de popor) au fost prezente multe VIP-uri, personalități din mai toate ”sectoarele”. La un anumit moment al serbării, Ion Iliescu – președintele în funcție al României – a citit numele supercampionilor care au dus faima sportului românesc – și, implicit, a întregii Românii – în lumea largă. Dar surpriză!… Numele lui Ivan Patzaichin n-a fost amintit! Uimitor, întrucât Ion Iliescu a fost, până nu demult, președintele Federației Române de… Caiac-Canoe!!! Să nu fi știut domnia sa nimic despre cel mai mare canoist al tuturor timpurilor? Exclus, întrucât Ivan primise invitație la celebrul festin. Dar nu s-a dus… Întrebat de noi ce crede despre asta, Ivan ne-a declarat în exclusivitate: ”Nu știu de ce nu m-a pomenit domnul Iliescu. Nu pot să-l condamn, pentru că este cine este și nu aș fi avut vreo pretenție deosebită să mă pomenească atunci. M-a durut într-adevăr că nu m-a pomenit, dar… (în timpul convorbirii, lui Ivan i s-au umezit ochii – n.r.)”.

Suntem îndreptățiți să ne întrebăm: dacă s-ar fi dus, ar fi fost pomenit? Probabil. De ce nu s-a dus, totuși? ”Nu am făcut-o pentru că – deși o prețuiesc pe Nadia foarte mult – mi-a displăcut tam-tamul care s-a făcut în jurul evenimentului. Nu mi-a plăcut atmosfera, alaiul și toată mascarada care s-au organizat cu ocazia nunții!”, a încheiat marele campion. Apoi ne-a sugerat să schimbăm subiectul și să vorbim despre Ploiești (oraș pe care-l cunoaște foarte bine, soția sa, Georgiana, fiind… ploieșteancă). Ne-am conformat.

NOTĂ. Pe măsură ce înaintam în conversația despre Ploiești, privirea lui Ivan se însenina.

Septembrie 1996

(Leonida Corneliu Chifu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.