close
PersonalitățiPromovate

IN MEMORIAM IVAN PATZAICHIN

 

Pe Ivan Patzaichin l-am cunoscut la sfârșitul lui mai 1996. Colaboram la un post de televiziune (Telecable) și la o publicație (ZIUA – Ediția de Prahova), ambele din Ploiești. La sugestia directorului artistic de la Telecable, am făcut câteva deplasări la Snagov, înainte și după Jocurile Olimpice de la Atlanta, dar și două deplasări la Mila 23, localitatea tulceană unde s-a născut cel mai mare canoist al tuturor timpurilor, unde am realizat mai multe reportaje pentru televiziune. Din nefericire (și în împrejurări pe care nu este cazul să le menționez aici), filmele s-au pierdut. Tot ce a mai rămas în urma acelor incursiuni sunt câteva materiale scrise și publicate în acea perioadă. Dar nu tot ce am scris s-a păstrat. Pe parcursul acestei luni vă voi prezenta câteva materiale salvate. Voi începe cu un moment luminos din viața lui Ivan. Poate cel mai fericit, la ”concurență” cu nașterea fiicei sale Ivona.

Ivan Patzaichin a fost tulburat după ce a văzut picioarele Georgianei

Era în vara lui 1976. Concitadina noastră, Georgiana, reușise la Facultatea de Farmacie, iar părinții – în culmea bucuriei – i-au permis, pentru prima oară (”ca o răsplată pentru isprava mea” – G.P.), să plece la Snagov cu un grup apropiat de băieți și fete. Într-o dimineață, după o partidă de baschet, Georgiana se îndrepta cu grupul spre cabana unde erau cazați, fără să știe că de sub un Ford ”argintiu, minunat” o privea un bărbat.

Sudorul

Bărbatul, care se numea Ivan Patzaichin, suda. La un moment dat, acesta a zărit ”o anumită parte” a Georgianei: picioarele lungi, superbe… Dar mersul!… Tulburat din cale-afară, a scăpat aparatul de sudură din mână, fiind gata-gata să se frigă. Apoi, pe măsură ce fata se îndepărta, i-a perceput întregul contur. Și avea ce să vadă! ”Numai un poet ar putea imortaliza și… contabiliza calitățile Georgianei” (I.P.), fata asupra căreia se îndrepta privirea lui Ivan. Noi ne vom mărgini să observăm – parafrazând un clasic al literaturii române – că Dânsa părea să fi fost creată într-un moment în care Dumnezeu își simțise vocație de sculptor.

Persuasivul

Ivan a hotărât s-o urmărească. Și-a descoperit o cunoștință în grupul ei, Iuliana, pe care a rugat-o să-l prezinte Georgianei. ”Am făcut demersuri insistente în grupul ei de prieteni ca să-i fiu prezentat. În acea perioadă puteam fi zărit adeseori dând târcoale Facultății de Farmacie. Paznicul mă lăsa să intru în schimbul câte unui mic… comision. În cele din urmă, am reușit să-i vorbesc câteva minute. Apoi, după șase luni, ne-am… căsătorit”. Omul Care Suda Odată a ”asudat” mai mult făcându-i curte Georgianei decât ”trăgând la pagaie”. ”Șase luni a durat perioada de… curte și de persuasiune, după care ne-am… însoțit. Un an mai târziu a venit pe lume fiica noastră, Ivona”, a confirmat Georgiana Patzaichin.

Revenirea lui Ivan

Ivan nu obținuse – spre surprinderea multora – nicio medalie la Jocurile Olimpice din acel an (Montreal 1976 – n.r.), după ce fusese campion olimpic la edițiile precedente, din Mexic (1968) și Munchen (1972). După ce s-a căsătorit, activitatea sportivă a lui Ivan a cunoscut o perioadă de mare glorie și strălucire, el câștigând încă două titluri olimpice, la Moscova (1980) și Los Angeles (1984), fiind desemnat apoi antrenor coordonator al lotului olimpic de caiac-canoe.

Iunie 1996

(Leonida Corneliu Chifu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.