close
Film

Filme cu Fernandel

André Cros [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Fernandel, cu adevăratul nume Fernand Joseph Désiré Contandin (n. 8 mai 1903, Marsilia, Franța – d. 26 februarie 1971, Paris, Franța) a fost un actor francez de mare succes, atât pe scena teatrelor, cât și în filmele de cinema, „comedianul cu zâmbet cabalin”, devenit celebru în rolul lui Don Camillo din seria de filme Don Camillo și Peppone, alături de Gino Cervi, după povestirile scriitorului Giovanni Guareschi.

Filme

Around the World in Eighty Days (1956)
Ocolul Pământului în 80 de zile
Regia: Michael Anderson
Cu: Shirley MacLaine, Marlene Dietrich, Fernandel
In aceasta versiune filmica a binecunoscutei fantezii julesverniene salutara ramane, peste ani, energia producatorului de a distribui peste 40 de staruri….

Don Camillo (1952)
Mica lume a lui Don Camillo
Regia: Julien Duvivier
Cu: Gino Cervi, Fernandel
In oraselul italian Brescello, preotul Don Camillo si primarul comunist Peppone gasesc la fiecare pas motive de galceava, dar, de fiecare data, sfarsesc prin a se impaca….

La Vache et le prisonnier (1959)
Vaca si prizonierul
Regia: Henri Verneuil
Cu: Fernandel
In 1943, francezul Charles Bailly, prizonier de razboi, evadeaza, vrand sa se intoarca in Franta. El traverseaza Germania, de la un capat la celalalt, alaturi de Marguerite … o vaca! Datorita ei, Charles reuseste sa depaseasca numeroase situatii periculoase….

Le mouton a cinq pattes (1954)
Oaia cu cinci picioare
Regia: Henri Verneuil
Cu: Louis de Funès, Fernandel
In tinerete, Edouard a avut cinci gemeni. Dupa patruzeci de ani, devenit primarul orasului in care traieste, decide sa-si reuneasca familia. Ce au devenit cei cinci gemeni in tot acest timp? Se vor putea ei reintalni?…

Le diable et les dix commandements (1962)
Diavolul si cele zece porunci
Regia: Julien Duvivier
Cu: Charles Aznavour, Lino Ventura, Alain Delon, Fernandel
Filmul, o evocare in cheie umoristica a Decalogului, trateaza porunci precum Sa nu ai alti Dumnezei in afara de mine, Sa nu furi sau Cinsteste pe tatal si pe mama ta. Distributia aduna laolalta cateva dintre cele mai mari vedete ale filmului francez de la Michel Simon si Fernandel, la tanarul, pe vremea aceea Alain Delon….

Ali Baba et les quarante voleurs (1954)
Ali Baba si cei 40 de hoti
Regia: Jacques Becker
Cu: Fernandel

L’Ennemi public no 1 (1953)
Inamicul public nr. 1
Regia: Henri Verneuil
Cu: Zsa Zsa Gabor, Fernandel
Din greseala, Joe Calvet, somer, miop, este confundat cu un gangster celebru. Cand realizeaza ca nu-si poate dovedi nevinovatia Calvet intra in jocul celor care au creat confuzia, atragand dupa el atat politia cat si banda de raufacatori. Filmul constituie prima colaborare dintre Fernandel si regizorul Henri Verneuil. Ca de obicei, Fernandel starneste hazul nu numai printr-un „umor extrovertit si molipsitor, ci si apeland la registrul patetic si la subtile note de umanitate”….

Paris Holiday (1958)
Vacanță la Paris
Regia: Gerd Oswald
Cu: Anita Ekberg, Fernandel
Bob Hunter se afla pe un vas de lux care merge spre Franta. Se arata interesat de o blonda, Ann McCall, in timp ce e urmarit de misterioasa Zara, care se pare ca vrea sa puna mana pe ceva aflat in posesia lui Bob….

La legge e legge (1958)
Legea e lege
Regia: Christian-Jaque
Cu: Totò, Fernandel
Assola, o mica asezare imaginara, la granita dintre Italia si Franta. Confruntarile dintre francezi si italieni se tin lant. Cele mai aprige sunt cele dintre Ferdinand si Giuseppe. Se vor impaca ei vreodata?…
o nominalizare Berlin

Relaxe-toi cherie! (1964)
Relaxeaza-te, draga!
Regia: Jean Boyer
Cu: Jean-Pierre Marielle, Fernandel

Le grand chef (1959)
Marele sef
Regia: Henri Verneuil
Cu: Fernandel
Fernandel, unul dintre cei mai mari comici din istoria filmului, joaca rolul lui Antoine, un tip cu o imaginatie prea bogata, care se hotaraste sa-l rapeasca pe fiul unui milionar. Cu banii obtinuti, el spera ca impreuna cu partenerul sau sa-si cumpere propriul service-auto. Rapirea este un succes, dar, in curand, cei doi vor descoperi ca banii nu aduc fericirea. Si asta dintr-un motiv foarte simplu. Prada lor este o adevarata pacoste astfel ca Antoine si partenerul…

Heureux qui comme Ulysse (1970)
Fericit cel care, ca Ulise…
Regia: Henri Colpi
Cu: Fernandel
Antonin e ingrijitor de animale la o ferma. Cand patronul sau il anunta ca i-a vandut calul preferat, el decide sa plece in Sud, unde sa-i redea animalului libertatea. Dar Ulise, batranul cal, e atat de atasat de Antonin, incat refuza sa se desparta de acesta….

L’auberge rouge (1951)
Hanul roșu
Regia: Claude Autant-Lara
Cu: Francoise Rosay, Fernandel

Cresus (1960)
Cresus
Regia: Jean Giono
Cu: Fernandel

Il Giudizio universale (1961)
Il Giudizio universale
Regia: Vittorio De Sica
Cu: Ernest Borgnine, Fernandel

Don Camillo monsignore ma non troppo (1961)
Don Camillo monsignore ma non troppo
Regia: Carmine Gallone
Cu: Gino Cervi, Fernandel

Mam’zelle Nitouche (1954)
Domnisoara Nitouche
Regia: Yves Allegret
Cu: Fernandel

Fric-Frac (1939)
Fric-Frac
Regia: Maurice Lehmann
Cu: Fernandel, Arletty, Michel Simon

Les gaîtés de l’escadron (1932)
Les gaîtés de l’escadron
Regia: Maurice Tourneur

Lilac (1932)
Lilac
Regia: Anatole Litvak
Cu: Fernandel

(cinemagia.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.