close
CreștinătatePromovate

GANDURI LA CAPUL SF. SILUAN ATHONITUL

 

La manastirea rusesca Sf. Pantelimon, printrea alte inestimabile comori, se pastreaza si capul Sf. Siluan. Un mare sfant al ortodoxiei. Desi era aproape analfabet, Dumnezeu a facut din el un model pentru oamenii contemporani. Spun asta pentru ca a trecut la Domnul in 1938.

Am mare evlavie la acest sfant si in consecinta am acasa o icoana-fresca a sa (vezi foto) care ma ajuta enorm in intelegerea unor lucruri.

Ne-a ajutat Dumnezeu sa putem intra in paraclisul cu sfinte moaste al manastirii. O imensa bucurie m-a cuprins cand am sarutat capul Sf Siluan. Mi-a venit in gand un verset – “Şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului”. Ioan1:51.

Adica?
In credinta ortodoxa exista o dubla marturisire:
– Marturisirea Lui Dumnezeu de catre om
– Marturisirea omului de catre Dumnezeu

Altfel spus degeaba dau eu din gura ca il iubesc pe Hristos si ca am credinta, etc daca nu ma marturiseste si Hristos ca sunt al LUI.

Cum face Hristos asta? Ne da harisme. Rugaciune, smerenie, pace, etc.In cazul Sf. Siluan, Hristos a facut dintr-un semi – analfabet un MARE TEOLOG cand i-a revelat invatatura “Tine mintea in iad si nu deznadajdui!” O invatatura practica de o valoare inestimabila atunci cand vrem sa dobandim SMERENIA si POCAINTA.

Ce se intampla cand eu sunt doar dupa parerea mea crestin si nu exista si marturisirea Lui Hristos?
“Nu orisicine-Mi zice:”Doamne, Doamne” va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri. Multi Imi vor zice in ziua aceea: “Doamne, Doamne, n-am proorocit noi in Numele Tau ? N-am scos noi demoni in Numele Tau ? Si n-am facut noi multe minuni in numele Tau ? Atunci le voi spune curat: “Niciodata nu v-am cunoscut. Departati-va de la Mine, voi toti care lucrati faradelegea.” Matei 7: 21- 23.

M-am analizat si ma gandeam ca tare mi-e frica de faptul ca voi primi si eu acest raspuns.

Sf. Siluan s-a nevoit zeci de ani ca sa ii vina un raspuns de la Hristos. Eu ce fac ca sa zica Hristos ca sunt al Lui?

(Cătălin Rusu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.