close
ArtăPromovate

George Enescu și regina Elisabeta la Castelul Peleș

În urmă cu 60 de ani, se stingea din viață, la Paris, George Enescu, compozitor, violonist, pianist, dirijor, pedagog, pe scurt – cel mai important muzician român. iolonist şi prieten al Casei Regale.

Patriot, compozitor de ţinută internatională, un bun comunicator şi mesager cultural, excelent ambasador al muzicii… Personalitatea lui George Enescu este greu de cuprins, indiferent de perspectiva auditorului sau a privitorului.

George Enescu a fost decorat de Regele Ferdinand, de Regele Carol al II-lea și de Regele Mihai
Fotografia zilei surprinde un crâmpei de istorie imortalizat de Franz Mandy, fotograful Curții Regale a României, în august 1895.

Dintre artiştii şi poeţii contemporani români, în special trei erau priviţi de Regina Elisabeta ca fiind aceia, care exprimă caracterul românesc cel maibine în operele lor: Vasile Alecsandri, Nicolae Grigorescu și George Enescu.

Casa de licitații Artmark a scos la licitație fotografia de mai sus pentru suma de 400 de euro, în condițiile în care pe paspartu apare și un citat din poezia „Mihu Copilul” de Vasile Alecsandri, scris si semnat de Regina Elisabeta. Obiectul a fost adjudecat cu 700 de euro.

În imagine mai apar și principalele doamne de onoare ale reginei, Zoe Bengescu și Olga Mavrogheni.

La serata muzicală, organizată la Castelul Peleș, alături de regina Elisabeta (la pian) erau prezenți tânărul violonist George Enescu, solistul concertului (în vârstă de doar 14 ani) și Grigoraș Dinicu, unul dintre colaboratorii constanți ai suveranei.

La fel ca și Constantin Brâncuși, George Enescu s-a exilat definitiv la Paris după instaurarea dictaturii comuniste în România. Este înmormântat în cimitirul Pere-Lachaise din Paris, într-un cavou de marmură albă.

Z.R.

Tags : castelul pelesenescu si regina elisabetagrigoras dinicu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.