close
ActualitatePromovate

Ia Principesei Ileana

Foto - Cristina Petrescu, New York city

Între 1950 și 1961 Principesa Ileana, fiica cea mică a Reginei Maria, a călătorit de-a lungul și de-a latul Americii, ținând sute de conferințe în care a vorbit oamenilor despre România și despre situația tragică a țării sale în comunism.

În 1956 a fost ţinta unui atentat, nereuşit, la New York, în biserica Sf. Dumitru, în timpul slujbei de Înviere. Deşi autorităţile comuniste de la București i-au retras naţionalitatea română, în 1956 principesa Ileana a primit drept de rezidenţă în SUA, cu păstrarea cetăţeniei române. Şi-a continuat activitatea de susţinere a refugiaţilor înfiinţând Free Romanian Scholarship pentru acordarea de burse studenţilor din exil.

La 30 de ani de la căderea comunismului, IA Principesei Ileana, reconstituită de Alina Goga după originalul de la Kent State University Museum și donată comunității noastre pentru strângerea de fonduri în beneficiul proiectelor La blouse roumaine, și-a început noua călătorie americană.

Am denumit-o “Isprava. Povestea unei Ii în America” după numele yachtului Principesei, aceasta fiind și prima femeie din România care a obținut brevetul de căpitan de cursă lungă.

Povestea noastră are multă încărcătură emoțională, e plină de sincronicități, uneori inexplicabile, ce relevă ulterior atât de multe semnificații și înțelesuri. Pleacă de la o Noapte a Muzeelor din 2009 și ajunge, 10 ani mai târziu, în 2019, la Muzeul din Kent unde Principesa Ileana și-a donat colecția de artă tradițională, înainte de a se călugări.

“Isprava” va aduna poveștile iilor plecate peste Ocean, acum 100 de ani sau acum 1 an, ale oamenilor care le păstrează, le colecționează, le cos și le promovează, transmițându-le mai departe generațiilor următoare.

O parte dintre ele le veți citi aici, altele pe blogul dedicat, iar câteva dintre ele vor fi publicate în viitoarea revistă La blouse roumaine. Însă toate vor face parte din primul muzeu virtual al artei și textilelor tradiționale românești din lume. Este un vis mai vechi, pe care avem încrederea că îl vom împlini în 2020, urmând ca în 2021 să ne continuăm călătoria, deschizând aripa europeană a muzeului.

Prima filă se va scrie pe 10 decembrie, cu povestea Iei cusute de Alina Goga și donată comunității La blouse roumaine.
Este cel mai frumos și semnificativ dar pe care l-am primit vreodată.

“Isprava. Povestea unei ii în America” este un proiect dedicat memoriei Principesei Ileana a României devenită Maica Alexandra.

Foto – Cristina Petrescu, New York city
IA a plecat în Statele Unite în #săculețuldeVaideeni, țesut în Oltenia de sub munte și donat de Asociatia Culturala Mostenitorii.

DONEAZĂ

Actualizare 30 mai 2021
Proiectul s-a întreupt din cauza situației globale din 2020 și va fi reluat în iunie 2021. 💗

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.