Jocuri tradiționale/ Oina – Dragostea mea/ In memoriam – Gheorghe Lazăr (Lață)
În anul 2012, MNCR – Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a organizat în parteneriat cu A.S „Ciucaş” Întorsura Buzăului (Întorsura Buzăului), Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni” (ACSCR, Sf. Gheorghe), Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică – Valea Zânelor” (ACCDVZ, Covasna), Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna (CPECA, Sf. Gheorghe), cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National (AFCN, Bucureşti), proiectul cultural privind patrimoniul imaterial „Oina la Întorsura Buzăului”.
Cu această ocazie au fost realizate 104 interviuri cu foști practicanți ai jocului de oină tradițională și competițională (fișe informatori, chestionare, fotografii și filme documentare) în cadrul proiectului Oina la Întorsura Buzăului.
Până în preajma anului 1990, jocul tradiţional de oină era prezent în viaţa comunităţii locale din zona Buzaielor, fiind, pentru tineri, un bun prilej de întâlnire şi de întrecere sportivă. De regulă, oina se juca duminica sau în zilele de sărbătoare, precum şi în zilele lucrătoare, atunci când muncile câmpului şi cele gospodăreşti erau finalizate. Împărţiţi în echipe, tinerii îşi etalau priceperea sportivă, prin tehnicile de lovire a mingii de oină cu bastonul (bâta), de prindere a ei şi de apărare.
Prin evoluţia societăţii contemporane, s-au schimbat şi modalităţile de petrecere a timpului liber, prin urmare, oina tradiţională este pe cale de dispariţie, cu toate că îşi are originea în cultura tradiţională din cadrul comunităţilor rurale româneşti.
În perioada anilor 1983 – 1987, în zona orașului Întorsura Buzăului s-a format și a evoluat o echipă de oină competițională coordonată de Gheorghe Lazăr (zis Lață), echipă care a participat la mai multe competiții locale și zonale: ”Cupa U.T.C”, ”Cupa U.G.S.R”, ”Cupa României” și altele.
În cadrul proiectului ”Oina la Întorsura Buzăului” am avut ocazia să-l cunoaștem pe cel care a fost Ghiță Lazăr, cunoscut de cei apropiați drept ”Lață” (anul acesta ar fi împlinit 66 de ani), care ne-a transmis prin intermediul interviului și al chestionarului, mai multe informații despre felul în care a învățat jocul competițional de oină și despe felul în care a organizat prima echipă de oină pentru seniori din orașul Întorsura Buzăului.
El a fost cel care a organizat echipa și care a menținut legătura cu organizațiile de tineret și sport de la nivel județean și național. A fost antrenorul și coordonatorul echipei de oină ”Forestierul Întorsura Buzăului”, echipă cu care a participat la mai multe competiții adresate tineretului angajat în fabricile și uzinele din Întorsura Buzăului.
De la Ghiță Lazăr avem moștenire câteva din publicațiile de specialitate ale Federației Române de Oină (Buletine Informative, Regulamentul Jocului de Oină, Carnete de Legitimare), precum și Bâta/ Bastonul de Oină, pe care l-a păstrat cu grijă toată viața.
În prezent aceste obiecte sunt în patrimoniul MNCR – Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni și vor fi valorificate expozițional, ori de câte ori vor fi organizate evenimente culturale, artistice și sportive în zona Întorsurii Buzăului sau în țară.
Gheorghe Lazăr, s-a implicat activ în toate proiectele organizate de MNCR – Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni în perioada 2012-2018, de la inițierea elevilor în tainele jocului de oină și până la arbitrarea diferitelor competiții adresate amatorilor de oină din Întorsura Buzăului.
Ghiță Lazăr, așa cum ne-a mărturisit ”s-a îndrăgostit de oină de la prima vedere”, de la primul joc pe care a avut ocazia să îl vadă în armată. Din acel moment, s-a documentat și a făcut totul pentru a forma o echipă de oină și a reușit acest lucru la Întorsura Buzăului, într-o perioadă în care acest sport – joc, era finanțat de stat și de organizațiile județene. Cu toate dificultățile vremii, Ghiță Lazăr a dus jocul de oină spre un alt nivel pentru perioada respectivă din Întorsura Buzăului.
Din păcate, Ghiță Lazăr a plecat multe prea devreme dintre noi (d. 11 iunie 2018). Mulțumim pentru tot ceea ce a făcut pentru promovarea sportului național – oina!
Dumnezeu să-l odihnească în liniște și pace!
Mulţumim tuturor celor care s-au implicat activ în promovarea jocului de oină în zona Întorsurii Buzăului: Constantin Iagăr, Mihaela Popica, Bogdan Stroie, Sergiu Borcea, Ciprian Baciu, Marius Murea, Ion Leau, Silviu Popica, precum și echipei de proiect care a cules informațiile din teren, Florin Herţeg, Alina Herțeg (Olaru) şi Alexandra Cîrlănescu.
Mulțumim președintelui Federației Române de Oină, domnul Nicolae Dobre, pentru tot sprijinul acordat de-a lungul timpului în toate proietele care au vizat jocul de oină precum și jocuile tradiționale din România.
Coordonator proiect
Dan Buzea, șef-secție MNCR – Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Via MNCR