close
ActualitatePromovate

La mulți ani, domnule Andrei Șerban

La mulți ani, domnule Andrei Șerban

Este ziua de naștere a lui Andrei Șerban (21 iunie) probabil cel mai bun și mai inovativ regizor de teatru din lume, aproape unanim considerat astfel de către critici și colaboratori.

Regizor româno-american, profesor la Columbia School of Arts în New York, a pus în scenă teatru si operă timp de zeci de ani pe cele mai mari scene din lume, Metropolitan Opera NYC, Opéra Bastille Paris, Covent Garden Londra etc.

Piese de referință din dramaturgia secolului 20 sunt puse în scena de Andrei Șerban, de exemplu Livada de Vișini de Cehov, cu Meryl Streep în rol principal, la Lincoln Center of Arts, și a reinterpretat în mod inovator toate marile piese clasice.

Zilele acestea este premiera la Opera București a Don Giovanni, de Mozart, cu o regie superbă și foarte contemporană a lui Andrei Șerban. De neratat! Alte piese de referință ale sale se joacă în România: Richard III, de Shakespeare, la Bulandra.

Este unul dintre puținii marii regizori care a lucrat nu doar cu cele mai mari teatre din lume, dar și cu cele mai bune universități din lume: Columbia, Yale, Cambridge.

Țara noastră trebuie să prețuiască astfel oameni de patrimoniu mondial, iar instituțiile și universitățile din România trebuie să facă eforturi să colaboreze cu aceștia, dacă vrem să creștem nivelul culturii, educației și accesului la cultură pentru tineri.

George Gima

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.