close
PromovateRomânia Mare

La un pas de România: Românii din Poroșcovo

Echipa emisiunii ”La un pas de România” s-a întors în Transcarpatia – Ucraina pentru a realiza noi emisiuni despre românii de dincolo de Tisa.

Rușii le-au spus volohi. Ucrainenii le spun ”țigani albi”. Ei își spun rumâni. Trăiesc de când se știu, la marginea satului Poroșcovo, din Transcarpatia Ucrainei de azi. Acolo s-au născut, au crescut și mulți nu au plecat niciodată din sat. Se simt în siguranță, neștiind că la doar câteva sute de kilometri există oameni la fel ca ei, vorbitori de aceeași limbă. Până nu demult România era ceva abstract pentru ei.

Temători de străini își duc traiul așa cum au învățat de la bătrânii lor din ce în ce mai puțini. Au mulți copii. Frații cei mari îi cresc pe cei mici în timp ce părinții muncesc cu ziua pe unde apucă. Cei mai mulți știu să scrie și să citească în rusă sau ucraineană. În română nu i-a învățat nimeni. Deocamdată…

Echipa tv: lectura: Constantin Lupescu, ilustrația muzicală: Cătălin Grigore, montajul: Nicoleta Georgescu și Daniel Micu,sunet: Marius Stanciu, imagine Rudlof Szilagyi, realizator și producător: Aura Dobre

Sursa: TVR Internaţional

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.