Mulțumită experienței și prestigiului academic acumulat în cei 5 ani de existență, Catedra Internațională Onorifică ”Jean BART” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD), proiect fondat în anul 2012, în parteneriat cu Academia Română și cu amabilul sprijin al Ministerului Educației, propune organizațiilor, companiilor și persoanelor interesate să atragă finanțări în domeniile bio-economiei, bio- și eco-agriculturii, tehnologiilor bio, industriei alimentare, combaterii riscurilor climatice, bunei guvernanțe colaborative și managementului inovării, să adere și să ia parte la SMART Innovative Learning Hub.
Ideea constituirii acestui agregator de rețele și proiecte, în special în zone de vârf ale dezvoltării și cooperării teritoriale, patrimoniu cultural și istoric, inovare integrată în diverse domenii, a fost lansată cu ocazia recentei dezbateri de la Palatul Cotroceni, în prezența reprezentantului Coordonatorului Național SUERD – Ministerul Afacerilor Externe și a noilor parteneri – Asociația Română de Smart City și Mobilitate și Agenția URBASOFIA (Roma-București).
Ca Membru Instituțional în cadrul European Network for Education and Training(EUNET) și al cooperării cu Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR), Danubius Academic Consortium (DAC), precum și în consultare cu Ministerul Afacerilor Externe – Coordonator Național al Strategiei Dunării, Institutul Național de Cercetări Economice al Academiei Române (INCE) și cu Joint Research Centre (JRC) al Comisiei Europene, CIO-SUERD își asumă prin aceasta și mai dinamic rolul de catalizator și de lobby instituțional pentru a coagula noi parteneriate transnaționale și, astfel, participarea la rețele și proiecte europene de anvergură, de care, până în prezent, România a profitat în prea mică măsură. Ne referim, mai ales, la accesarea fondurilor europene, prin programe precum: Horizon 2020, INTERREG Europe, URBACT, UIA, Seed Money Facility, SUERD-POR etc.
Prezentarea Planului de Acțiune, a formelor de cooperare, a calendarului de lucru și a beneficiilor afilierii va avea loc în cadrul Reuniunii de Constituire a SMART Innovative Learning Hub, la sediul Casei Academiei Române (Calea 13 Septembrie nr 13), în data de vineri, 2 februarie 2018 (orele 10.00).
Printre Invitații Speciali se numără: Dr. Ing. Urb. Pietro ELISEI – Expert European în planificare urbană; Prof. univ. dr. Petre PRISECARU – Institutul de Economie Mondială al Academiei Române; Dr. Brîndușa COVACI – INCE-Academia Română; Prof. Dr. Octavian ȘERBAN – Consilier Ministerul pentru Mediul de Afaceri; Dr. Olivia COMȘA – MHTC; Sorin ROȘU – Consilier – Ministerul Educației; Dr. Mădălina ANDREI – Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate; Eduard DUMITRAȘCU – Președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate; Drd. Sabina LEOPA – Urbanist; Dr. Georgeta GHEȚE DĂNĂU – Președintele Asociației CINAQ; Viorel IONESCU – Președintele Asociației CLDR; Lector univ. dr. Gabriela DAVID – UVVG/CIO-SUERD.
Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, în baza confirmării de interes ca răspuns la invitațiile transmise de organizatori, până cel târziu în data de 26 ianuarie 2018. Informații suplimentare pot fi solicitate Secretariatului Tehnic la tel./fax: 021.2304997 sau e-mail: secretariat@cldr.ro