Din ciclul „Mergeți să vedeți!”
La lăsarea serii, Sfântul Nicolae a intrat pentru un mic popas de ajun la parterul Muzeului Județean de Artă „Ion Ionescu Quintus”. L-am urmat. În preajma unui brad prea frumos împodobit, sub superbele plafoane ale micului Palat, cele trei săli din dreapta, de la parter, au onoarea să găzduiască, cu prietenie, o expoziție multiculturală de reală valoare.
Un minunat atelier de creație modernă
La a XX-a sa ediție, Atelierul Internațional de Arte Plastice „FREE Camp 2024”, din Miercurea Ciuc, a adus laolaltă 10 artiști plastici din Ungaria, Austria, Coreea de Sud, Moldova și România. O inspirată și apreciată mișcare de translație culturală, pe traseul: Miercurea Ciuc – București – Ploiești, expune curiozității publicului iubitor de artă contemporană acest minunat atelier de creație modernă.
Evenimentul a fost deschis și explicat cu eleganță de către Florin Sicoe – Directorul Muzeului, Alice Neculea – Director adjunct și curator al expoziției. Academicianul Mircia Dumitrescu a apreciat valoarea evenimentului și importanța prețuirii și îngrijirii spațiului cultural de către comunitățile locale. László Botár, curatorul atelierului, a împărtășit într-o mică alocuțiune pasiunea cu care a creat și a acompaniat edițiile atelierului.
Libertate, imaginație, visare…
Expun și invită la atractive comunicări prin culoare: Florina BREAZU (MD); Tibor BUDAHÁZI (HU); Mircia DUMITRESCU (RO); Inga EDU (MD); Csaba FAZAKAS (AT); Gábor KENTELKI (RO); József KÁNTOR (HU); ChaRyong KO (KR); Anna-Mária ORBÁN (RO); László BOTÁR (RO).
Un interesant mozaic intercultural și un dialog plastic atrăgător fac exponatele să conviețuiască împreună și să-și spună poveștile, într-o armonie ușor stranie. Fantasmele realului se pierd cu grație în abstract. Libertatea, imaginația, visarea și, pe alocuri, transparente umbre de candoare compun călătoria culorilor între perimetrele impuse de pânze. Capcana inefabilului – prezentă. Fi-vor descifrate căutările artiștilor? Călători-vor ele cu enigmatică noblețe prin ochii privitorilor către înțelegerea căutată, sau nu?
Treceți pragul micului dar frumosului Palat Quintus! Nici nu bănuiți ce povești vă așteaptă!
După un tur discret, Sfântul Nicolae s-a strecurat către obișnuitele îndatoriri. O mulțime infinită de ghetuțe și visuri îi așteptau trecerea pe la ferestre.
Alături de alți degustători de artă au participat și au admirat împreună: Maria Bem, Emilia Luchian, Leonida Corneliu Chifu și subsemnata, de la Cenaclul literar „I.L. Caragiale”. Acesta a fost unul dintre darurile serii.
Cu gânduri bune,
Doina Ofelia Davidescu