close
Actualitate

Liberalii moldoveni cer eliminarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare

Partidul Liberal din Republica Moldova a anunţat, marţi, că va depune o sesizare la Curtea Constituţională pentru anularea prevederilor a cinci legi care se referă la statutul limbii ruse ca limbă de comunicare, relatează site-ul Radio Chişinău.

Liberalii consideră că, prin aceste legi, limbii ruse i se atribuie un statut similar limbii oficiale – româna, ceea ce ar reprezenta o încălcare a Constituţiei.

“Se cheltuiesc milioane de lei pentru traducerea în limba rusă. Şi atunci de unde să cunoască limba oficială a statului, când noi le-am băgat pe gât, inclusiv la minorităţi, limba rusă? Constituţia le garantează dreptul la păstrare, la dezvoltare, le-am oferit prin lege şi dreptul la studii şi altele, dar nu putem să lăsăm ca limba română, care este oficială, să fie egalată cu limba rusă”, a spus Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.

Partidul Liberal îi va solicita Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra Legii cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, a legii care prevede publicarea actelor oficiale şi în limba rusă, asupra Regulamentului Parlamentului care prevede traducerea actelor şi desfăşurarea şedinţelor în limba rusă.

Deputaţii liberali consideră că sunt încălcate drepturile altor minorităţi naţionale, comunităţi mai numeroase decât cea rusă. Totodată, limbii ruse îi este atribuit un rol mai mare decât cel prevăzut în Constituţie, susţine liderul liberalilor, Mihai Ghimpu.

La începutul lunii noiembrie a anului 2017, Curtea Constituţională de la Chişinău a dat aviz pozitiv pentru înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” din Constituţia Republicii Moldova cu “limba română”. Un proiect de lege în acest sens nu a ajuns încă la votul din Parlament.

În schimb, preşedintele moldovean Igor Dodon consideră drept inadmisibile şi nelegitime încercările de a legifera limba română ca limbă oficială şi a propus organizarea unui referendum în acest sens.

Z.G.

Tags : igor dodonlimba romanalimba rusamoldovapartidul liberal

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.