close
Istorie

Ce a rămas din clădirea în care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române?

La doi pași de șaormeria Dristor (un reper important in București) și în umbra marilor și fastuaselor pub-uri din Centru Vechi se află o clădirea care poartă în spiritul ei găzduirea unuia dintre cele mai importante momente ale istoriei moderne: Unirea Principatelor Române. Da, poate că este greu de crezut că în cladirea aceea de pe Smârdan, care a devenit culcușul aurolacilor și wc-ul public al băiețașilor care pleacă „matrafoxați” din club, este locul în care s-a pecetluit, în urmă cu exact 154 de ani, unirea Țării Românești cu Moldova.

 

Astăzi am simțit nevoia să trec prin zonă, să văd cum noi românii, la zi de sărbătoare națională, în anul Centenarului, ne păstrăm și ne iubim monumentele. La clădirea cunoscută sub numele de Concordia am regăsit rușinea. Am găsit acolo o ruină despre care nu am scris niciodată, pe care nu am amintit-o în nicio postare, pentru care nu am protestat nici o secundă. O clădire ascunsă în spatele unui mare coviltir pus acolo nu pentru a proteja istoria, ci pentru a nu cădea cărămizi de istorie în capul trecătorilor.

Se pare că a fost însă un român mai vrednic decât mine care a simțit nevoia să înfigă în gard o floare și să scrie un text care să amintească despre importanța acelei clădiri lăsate de atâtea partide să se prăbușească sub propria-i bătrânețe și sub propria noastră ignoranță. Mi-ar fi plăcut să îl fi surprins când a făcut gestul ăsta. Mi-am imaginat că ar fi putu fi un bătrân care locuiește în zonă și care iubește istoria poporului său. Apoi, că ar fi un veteran de război care umblat în luat din banii de pensie și a cumpărat o lalea galbenă să marcheze o zi cu o însemnătate atât de puternică.

 Dar dacă a fost un tânăr? Atunci ar  însemna că ar mai exista o speranță pentru acea clădire, pentru monumente, pentru noi toți cei care n-am făcut nimic.

http://www.paginaluimanolache.ro

 

Tags : cladirea uniriimica unire

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.