close
PersonalitățiPromovate

Mihail Gorbaciov (1931 – 2022)

Gorbaciov este omul dezarmării și iluzoriei păci în Europa care a durat exact 30 de ani, și a demantelării comunismului pentru că nu a vrut vărsare de sânge. N-a dorit niciodată nici prăbușirea comunismului, nici dezmembrarea URSS, a sperat să le umanizeze.
In octombrie 89 când a căzut Zidul Berlinului, avea 400.000 de oameni acolo si o putere nucleara imensă. Honeker i-a cerut o intervenție pentru a rezolva criza în maniera Tien An Men. Gorbaciov a refuzat. Ar fi putut. Ne-ar fi putut ține în lanțuri în continuare. A schimbat definitiv istoria lumii și destinele noastre.

Pentru ruși, Gorbaciov înseamnă:
Perestroika (reconstrucție) = multipartitism și proprietate privată
Glasnost (transparență) = libertatea cuvântului, limitarea înarmărilor
În mod paradoxal, rușii îi impută dezmembrarea URSS deși aceasta e faptul lui Elțân. Dar cum
Istoria e scrisa de învingatori, toate eșecurile lui Elțân îi sunt puse sarcină. Evident, mai ales pentru că Putin este produsul lui Elțân si pentru ca Putin este anti-Gorbaciovul. Eșecul democrației în Rusia ne-a condus în acest moment precis, în care ne aflam acum.
Un fost corespondent LCI la Moscova spunea aseară (30 aug. a. c.) că Gorbaciov a căzut pentru că nimeni nu se temea de el. Mi se pare că asta descrie tot. Detesta războiul și deci, a refuzat să îl facă. Iar la Moscova, puterea și influența asupra societații se mentține prin teroare.
Nu știu câți oameni au avut, de-a lungul istoriei, o influență ataât de mare asupra mersului lucrurilor. Foarte puțini, și cei mai mulți în sensul negativ. Gorbaciov a fost de partea bună a istoriei, inclusiv pentru ruși – deși nu au fost pregătiți și nu au știut ce să facă cu libertatea lor.

Marcela Feraru

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.