close
Repere

Ministerul învățământului e praf

Nu cred ca exista un minister mai praf ca Ministerul Invatamantului.

Il stiti, e ala care se ocupa de viitorul tarii si care in spasmele lui ne atinge pe toti fie ca suntem direct implicati (copii, parinti, profesori) sau indirect (angajatori, beneficiari de servicii s.a.). Aceasta nu este o postare despre cantitatea sau calitatea elevilor sau profesorilor, este despre ce si cum inteleg eu despre sistem. Mai exact despre ce nu inteleg.

Strategia ministerului pare a fi bulversarea.

Monitorul Oficial nr. 252 a publicat Legea nr. 56/ 2019 pentru modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/ 2011, cu privire la prelungirea duratei invatamantului obligatoriu prin adaugarea la acesta a anilor de gradinita si a ultimilor doi ani de liceu. Invatamantul obligatoriu se va modifica in etape, si anume invatamantul liceal si grupa mare a gradinitei devin obligatorii pana cel tarziu in 2020. Adica anul viitor.

Anul acesta, ministrul adauga un stress suplimentar celor care urmeaza sa sustina examenul de capacitate si anunta ca nu sunt suficiente locuri la liceu si ca acei copii care nu ating anumite exigente (nu e clar care) vor trebui sa mearga la scoala profesionala.

Nu pot lasa la o parte atitudinea ministrului si grimasa aceea specifica profesorului care ameninta cu profesionala, de parca profesionala ar fi un fel de prag de jos al societatii, cum nu pot lasa la o parte faptul ca fix acest ministru a pus pe butuci scolile profesionale.

Pare ca toata forfota legata de acest subiect important este oarecum sub clocotul subiectelor de pe agenda zilei si ca desi lucrurile sunt neclare, mergem inainte ca oaia pe zaduf. Nu mai stiu unde am auzit ca atunci se arunca oaia in prapastie, ca sa se racoreasca.

Doamna Ministru, cum departajam copiii in asa fel incat fiecare sa-si gaseasca o cale cat mai potrivita pentru el si pentru societate? Cat dureaza invatamantul obligatoriu? Cand poate opta un copil pentru invatamantul profesional? Cu ce se aleg absolventii de liceu cu sau fara bacalaureat? Care este logica si care sunt studiile si proiectiile pe care se bazeaza actiunile acestui minister?

(Maria Luiza Ostaficiuc)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.