close
Creștinătate

MINUNI din viața și după moartea SFÂNTULUI IERARH GRIGORIE PALAMA

Fericita viata ai petrecut in lume, si acum te veselesti impreuna cu multimile celor fericiti si pre pamantul celor blanzi ca un bland locuiesti, Ierarhe Grigorie“.

(Stihira de la Laude, Duminica a doua din Postul Mare, Glas 1)

Stai acum impreuna cu cuvantatorii de Dumnezeu langa scaunul Celui preaindurat, fiind asemenea cu dansii si intocmai la obiceiuri, preaintelepte Grigorie, mai intai sezatorule pre scaunul Thessalonicului, podoaba ierarhilor, stralucit impodobit fiind cu slava arhieriei, si slujind acum lui Dumnezeu”.

(Canonul Utreniei, cantarea a 8-a, Glas 4, Duminica a doua din Postul Mare)

VEDENIA UNUI SOBOR CERESC

Un pustnic athonit s-a rugat ca Dumnezeu sa ii descopere locul ceresc in care ajunsese dupa moartea sa Sfantul Grigorie Palama. A vazut in vedenie un sobor minunat, din care faceau parte Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, dimpreuna cu Sfantul Grigorie al Nissei, cu Sfantul Chiril al Alexandriei si cu o multime de sfinti cuvantatori de Dumnezeu. Acestia voiau sa dea o marturisire de credinta. In sfarsit pustnicul i-a auzit pe toti cum ziceau: “Nu ne este cu putinta sa intarim aceasta hotarare fara Grigorie, Ierarhul Thessalonicului“.

Sfintii au trimis un slujitor la Sfantul Grigorie Palama si acela i-a transmis: “Nu este cu putinta ca soborul sa intareasca hotararile sale fara a te avea de fata“.

Cand Sfantul Grigorie Palama a venit, ceilalti ierarhi l-au asezat la loc de cinste, langa Sfintii Trei Ierarhi. Si sfantul a intarit prin cuvantul sau marturisirea sinodului…

Aceasta minune ne ajuta sa intelegem de ce Biserica a randuit ca Sfantul Grigorie sa fie praznuit intre cei trei noi mari ierarhi, alaturi de Sfantul Fotie cel Mare si Sfantul Marcu al Efesului.

Este o datorie pentru fiecare crestin, dar mai cu seama pentru orice seminarist, student teolog, diacon sau preot sa citeasca vietile acestor mari eroi ai credintei cu luare aminte. Pentru ca, lepadand marturia acestor sfinti, ne lepadam de Insusi Hristos care a vorbit prin ei…“.

(Danion Vasile, pe coperta cartii “Viata si nevointele celui intre sfinti Parintelui nostru Grigorie Palama, Arhiepiscopul Thessalonicului”, Editura Egumenita)

cei-trei-sfinti-noi-ierarhi.jpg

Vedenia cu laptele si vinul

“In al treilea an la Sf. Savva, pe cand Grigorie era cufundat in rugaciunea mintii, se pare ca a fost cuprins de un somn usor in care a avut aceasta vedenie. Se facea ca tinea in mana un potir cu lapte curat, atat de plin incat dadea pe dinafara. Apoi laptele s-a preschimbat in cel mai ales vin din care iesea o mireasma minunata. Vinul curgea asa de imbelsugat incat mainile si vesmintele erau ude, patrunse de minunata mireasma. De indata ce Sf. Grigorie a simtit mirosul, s-a umplut de sfanta bucurie. Apoi i s-a aratat un tanar stralucitor care a spus: “De ce nu impartasesti si altora aceasta minunata si imbelsugata bautura? De ce o lasi sa se reverse fara folos? Oare nu stii ca este darul si ca atunci cand se revarsa nu se mai sfarseste?” Atunci Grigorie a intrebat: “Dar daca nu sunt oamenii care sa o caute cu vrednicie sau macar sa o ceara?” Ingerul a raspuns: “Chiar daca acum nu este nimenea ca sa o caute cu dorire, tu totusi trebuie sa-ti faci datoria fara a sta pe ganduri si sa nu cumva sa nu o imparti. Trebuie sa dai Stapanului talantul incredintat tie. Stii preabine porunca data si despre talantul ce a fost dat slujitorului nevrednic si ce s-a intamplat cu el!” (Mt.25, 14-30). Apoi ingerul a plecat, lasandu-l pe Grigorie invaluit in lumina, stand multe ceasuri si cugetand la cele spuse.

Sf. Grigorie a talcuit vedenia astfel: Laptele insemna darul obisnuit al cuvantului, pe intelesul inimilor simple ce cauta povatuire duhovniceasca. Prefacerea laptelui in vin insemna ca, la vremea potrivita, Hristos ii va cere sa invete cele mai inalte adevaruri ale credintei crestin-ortodoxe. Incredintat de aceasta vedenie si povatuit de Duhul Sfant, Grigorie avea curand sa inceapa sa scrie. Mai tarziu el a descoperit vedenia ucenicului sau Dorothei“.

sf-grigorie-palama.jpg

Tamaduirea ieromonahului cu dureri de cap

“Intr-o manastire din Thessalonic era un ieromonah care s-a avantat in lupta pentru dobandirea virtutii. Stand acolo, nevoitorul cucerniciei a fost incercat de o boala. Era o boala grea, cunoscuta ca algocefalee sau durere de cap cronica. Starea lui era asa de grava incat, fara un anume leac, moartea ar fi fost aproape sigura. Desi moartea a fost amanata o vreme, durerea de cap nu a incetat. La inceput durerile apareau din cand in cand, cam o data pe luna. Cu vremea insa simptomele bolii se aratau de doua sau trei ori pe luna. Mai apoi durerea revenea des si tot mai puternica. Starea aceasta a durat vreme de sapte ani fara contenire, ba chiar inrautatindu-se. Bolnavul parea ca isi pierduse simtirile, vazandu-se ca este tulburat dupa felul cum gemea. Din nou, moartea parea de neocolit, dar de data aceasta bolnavul nu mai voia niciun tratament medical sau medical. Cum avea sa se termine aceasta boala? Ieromonahul nu mai avea nicio nadejde sa scape cu viata. Socotind ca boala sa il va duce la moarte, si-a indreptat gandurile numai asupra vietii viitoare. Cu suspine si lacrimi catre Dumnezeu, cauta o pocainta adevarata. Se invinuia pe sine pentru nepurtarea sa de grija si pentru gresalele sale, dar se si temea, caci nu avea cui sa impartaseasca mahnirea lui sau pe cineva care sa se roage pentru tamaduirea sufletului sau.

Atunci si-a adus aminte de o veche cunostinta, un prieten, raposatul Arhiepiscop Grigorie Palama. Si-a amintit de sfintenia ierarhului si de felul cum pastorea turma sa plin de dumnezeiasca insuflare. Ii parea tare rau ca nu fusese de fata cand fericitul barbat se mutase la Domnul. Atunci s-a gandit intru sine: “Daca m-as fi aflat acolo, ca sa aud cele din urma cuvinte ale sale si sa primesc sfanta sa binecuvantare, aceasta amintire mi-ar fi ocrotire si arma de aparare“. Deci jelindu-si starea nenorocita, ieromonahul a adormit si indata a avut o vedenie pe care a istorisit-o astfel: “M-am vazut in altarul bisericii Sf. Dimitrie cel minunat. Acolo am zarit un stralucit ierarh care statea inaintea Sfintei Mese si savarsea sfintele Taine. Atunci am ingenuncheat inaintea lui si l-am rugat sa-mi dea sfanta sa binecuvantare. Insa el parea sa nici nu auda cererea mea, caci mintea ii era cu totul cufundata in slujirea Tainelor si atentia indreptata asupra Sfintei Mese. Dar dupa scurta vreme el s-a intors catre mine si si-a pus dreapta pe crestetul meu, chiar in locul unde ma durea mai tare. Apoi a facut semnul Sfintei Cruci si din degetele sale parca a curs ulei sfintit cu care mi-a uns fata“.

Aceasta a fost vedenia ieromonahului. Cand s-a trezit din somn, orice urma de deznadejde, mahnire si intristare a pierit. Nu a mai suferit de dureri de cap ori de altceva. Deci a multumit din inima Domnului si slujitorului Sau, Grigorie”.

(din: “Viata si nevointele celui intre sfinti Parintelui nostru Grigorie Palama, Arhiepiscopul Thessalonicului, Editura Egumenita )

viata-si-nevointele-sf-grigorie-palama.jpg
Tags : minuni cerestisfintii noi trei ierathi

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.