Un prieten excepţional de pe facebook, Alfredo Padron din Caracas (Venezuela), mi-a facut azi o bucurie imensă, adică tocmai în ziua comemorării poetului Nichita Stanescu.
Aflând ca are fotografii cu Nichita făcute cu prilejul unei filmări de demult, l-am rugat să le scaneze şi să mi le trimită, pentru ca apoi să le postez eu însumi aici, spre bucuria tuturor prietenilor poetului nostru drag. Sunt convins că unele dintre fotografii vor fi preluate şi de către massmedia, cu-atât mai mult cu cât în acest moment nu există pretenţii pecuniare din partea autorului, privind publicarea lor. Totuşi, rog cu insistenţa ca în cazul în care se vor face distribuiri şi preluări ale imaginilor, să se specifice, cu onestitate şi recunoştinţă, numele celui care deţine copyright-ul fotografiilor, specificat mai jos. Însă, mai presus de toate, să ne bucurăm de acest „dar de Moş Crăciun” venit tocmai din Venezuela. Mulţumim, Alfredo! 🙂
Pentru întregul album,
photo copyright © 2015 Alfredo Padron
http://mihai.cochinescu.com/2015/12/nichita-inedit.html
Redau mai jos textul care însoţeşte fotografiile lui Alfredo Padron:
„Am avut onoarea să fac un film despre marele poet român Nichita Stănescu, în calitate de ca operator, ca lucrare de diplomă pentru a absolvi IATC (actualul UNATC) din Bucureşti. Marele noroc pe care îl datorez prietenului meu Branislav Guzina care m-a ales dintre toţi colegii mei ca operator al acestui film, mi-a dat prilejul de nepreţuit de a fi în preajma acestui mare creator de poezie şi să-l ascult cu atenţie. Când ne-am văzut pentru prima dată în curtea studioului din calea Rahovei mi-a spus: „Alfredo, tu şi cu mine o sa devenim cei mai buni prieteni din lume, dintre aceeia care se despart pentru todeauna, căci o să se amintească numai de lucrurile cele bune petrecute împreuna”. Şi a avut dreptate.”
Película sobre el gran poeta rumano que tuve el honor de realizar como Director de Fotografía como trabajo de grado para absolver el IATC (Instituto de Arte Teatral y Cinematográfico) Esta gran suerte la cual debo a mi amigo, el director Branislav Guzina por haberme elegido entre todos mis colegas como su operador de imagen, me permitio la oportunidad ivalorable de estar cerca de este gran creador de poesía y de escucharlo con atención. Cuando nos encontramos por primera vez en nuestro estudio de la via Rahova me dijo „Alfredo, nosotros seremos los mejores amigos del mundo, que son lo que se alejan para siempre, ya que estos sólo recuerdan las cosas buenas compartidas” y tuvo razón.
Notă: Comentariile fotografiilor şi traducerea în limba spaniolă îi aparţin lui Alfredo Padron
(Ioan Mihai Cochinescu)