close
Agenda culturalăPromovate

O după-amiază „terapeutică“: muzică clasică, doi tineri talentați și mult suflet la Muzeul de Artă Ploiești

Bianca Stănescu și Dragoș Stan, doi elevi olimpici ai Colegiului de Artă „Carmen Sylva“ din Ploiești, pregătesc un recital de suflet, pentru ploieșteni.

Marți, 22 mai 2018, ora 16.00, Muzeul de Artă din Ploiești va fi gazda celor doi pianiști, care prezintă „în avanpremieră“ repertoriul unui eveniment ce se va desfășura în Germania, la invitația domnului Walter Krafft, în clinica Lauterbachermühle.

Domnul Walter Krafft a început să organizeze concerte de muzică clasică la clinică, începând din anii 80, această activitate fiind organizată în colaborare cu asociația Förderverein Münchener Musikseminar, a cărui președinte este dl. Krafft.

Concertele reprezintă o ofertă culturală pentru pacienții clinicii, îmbogățind în același timp varietatea  activităților, dar reprezentând, mai cu seamă, o terapie prin muzică. Ei au o sală special amenajată pentru a asculta muzică clasică, dotată cu un pian.

Muzica poate acționa direct asupra stării generale psihice și mentale, deci – implicit – asupra sistemului imunitar. Scopul terapiei prin muzica este acela de a reduce stresul psiho – fiziologic, durerea, stările psihice negative.

Bianca Stănescu, actualmente elevă în clasa a IX-a, a început studiul pianului la  vârsta de 5 ani cu prof. Ana-Luisa  Peiovici, dar a urmat și cursuri de măiestrie pianistică la Sibiu, București, Tg. Mureș, Cluj, Craiova cu profesorii: Walter Krafft din Germania, Daniela Andonova din Bulgaria, Csiky Boldizsar și Octavian Renea din România. De la o vârstă fragedă, Bianca a urcat pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu“ din Ploiești: în 2014, alături de orchestra școlii, când a interpretat Concertul pentru pian și orchestră în Re de J. Haydn, în 2016 și 2017, alături de orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu“ interpretând Concertul pentru pian și orchestra de W.A. Mozart, respectiv Concertul pentru pian si orchestra nr.2 de Ludwig Van Beethoven. Susține numeroase recitaluri, printre care la Munchen-Germania, participă la Instrumental ”Kinderkonzert” Filarmonica din Munchen, Germania, sau la Festivalul Internațional “George Enescu” în cadrul programului “Piața Sfatului”, 2015. Este premiantă la concursuri de profil din țară (Sibiu, Craiova, Suceava, Târgoviște – premiul I și II), dar și din străinătate (premiul I la Nisa – Franța).

Dragoș Stan este în clasa a IX-a la Colegiul de Artă „Carmen Sylva“ din Ploiești. La 6 ani a început studiul pianului cu prof. Anca Borcea, la clasa căreia studiază și în prezent. A urmat cursuri de măiestrie pianistică la Sibiu, și Constanța, cu profesorii: Csiky Boldizsar și Octavian Renea. Este premiant în cadrul unor concursuri prestigioase de măiestrie pianistică, cum ar fi Concursul Național ”Margareta Sterian”, Buzău, Concursul Internațional de Pian ”Frederic Chopin”, Bacău, Concursul Național de interpretare ”George Georgescu”, Tulcea, Concursul de interpretare instrumentală și teoria muzicii secțiunea Pian ”Ionel Perlea”, Slobozia, Concursul Național ”Margareta Sterian”, Buzău, Concursul de interpretare ”Marțian Negrea”, Ploiești etc.

Ambii soliști, olimpici de nivel național, au fost prezenți și pe scena numeroaselor evenimente unde au fost invitați de Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, Muzeul Județean de Artă Prahova  „Ion Ionescu-Quintus”,  Teatrul „Toma Caragiu“, Centrul Cultural ”Aurel Stroe” Bușteni.

Seara de marți ne va prilejui o întâlnire cu Bach, Beethoven, Chopin, Haydn, Brahms, Liszt, sau Paul Constantinescu, care promite sa fie cu adevărat încântătoare și „terapeutică“.

Pentru detalii, vă stă la dispoziţie Serviciul de relaţii cu publicul al Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”

e-mail: office@artmuseum.ro

Tags : bacauBianca StănescubuzauConcursul de interpretare ”Marțian Negrea”Concursul de interpretare instrumentală și teoria muzicii secțiunea Pian ”Ionel Perlea”Concursul Internațional de Pian ”Frederic Chopin”Concursul Național ”Margareta Sterian”Concursul Național de interpretare ”George Georgescu”Dragoș Stanoncursul Național ”Margareta Sterian”ploiestiSloboziaTulcea

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.