close
ActualitatePromovate

Oktoberfest sau dubla sărbătoare a germanilor de pretutindeni

Oktoberfest – 220

3 octombrie – Ziua Națională a Germaniei

       Oktoberfest reprezintă o sărbătoare tradițională a poporului german, ce datează de peste două secole. Istoria ei începe la 17 octombrie 1810. Sărbătoarea a fost inițiată de prințul Ludwig (nu teribilul prieten și sponsor al lui Richard Wagner, ci Ludwig I de Bayern – ulterior rege al Bayern-ului – s.n.), care, cu cinci zile mai devreme, se căsătorise cu Tereza Hildeburg Hansen de Saxonia. În 17 octombrie, Ludwig a organizat o cursă de cai pentru poporul din Bayern. După un an, aceasta a primit numele de Oktoberfest. Ulterior, s-a impus în tradiția poporului german drept o manifestare caracteristică.

Corturi pentru însetații de oriunde

Centrul sărbătorii (care n-a fost întreruptă decât în vreme de război) a fost și rămâne landul Bavaria și capitala sa, Munchen, lângă care se desfășoară anual, pe Theresienwiese (Câmpul Terezei), întreaga manifestare, ce durează aproape trei săptămâni. Abia în 1896, tot pe Theresienwiese, au fost instalate corturi unde însetații de oriunde pot să-și astâmpere setea pe întreaga durată a sărbătorii. Oktoberfest cuprinde, pe parcursul desfășurării sale, și Ziua Națională a Germaniei (Ziua Unității Germane), din 3 octombrie.

Prosit und Gesundheit!

Este interesant de știut cum începea sărbătoarea în trecut. Se lua un butoi cu bere de mărimea unei case. Primarul localității dădea semnalul începerii festivităților prin scoaterea cepului. Gestul are semnificația unei ruperi, unei desfaceri a sigiliului. Odată ”sigiliul” rupt, cetățenii veneau cu halbele, pentru a le umple, desigur. Acum, berea nemaifiind de multă vreme băutura săracului, nici măcar în Germania, elanurile organizatorilor și ale participanților s-au mai domolit (setea niciodată), acum lichidul livrându-se, cu câteva excepții, în cantități mai mici.
Sărbătoarea durează trei săptămâni. Debutează în a doua jumătate a lui septembrie a fiecărui an și se încheie în prima duminică a lui octombrie, ba chiar mai târziu. În cadrul sărbătorilor se organizează un concurs pentru cel mai bun băutor de bere și alte concursuri, în general cu profil artistic. Dar unii cunoscători spun că este o artă și să bei berea, o taină.

Prosit und Gesundheit! tuturor germanilor, sau, mai pe limba noastră: Noroc și Sănătate! Și ”Sete bună”!

                                                                                                                                                    Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.