close
Creștinătate

ORTODOXIA ASIGURA SANATATEA VESNICA (SFINTENIA) 5

PSIHOTERAPIA – 2

Iata cateva “repere” de Psihoterapie de tip ortodox:

8. Nu fi fixist (adică să faci doar ce crezi tu): cu voinţă ascultă şi de alţii. Astfel te vei vindeca de propriile iluzii şi încăpăţânare. Te vei bucura de Unire şi Comunicare. (MARE ATENTIE!!!! Asta nu se aplica in cazul ereziilor.)

9. Nu fii izolat şi însingurat, ci în dialog cu toţi şi cu toate (păcatul demonic face tocmai un gol de dialog). Viaţa este comunicabilitate. Fii comunicabil chiar dacă te forţezi. ( Este exact opusul psihopupu care zic sa fugim de “oamenii toxici” ca sa fim fericiti). (MARE ATENTIE!!!! Asta nu se aplica in cazul ereziilor.)

10. Fii Vesel chiar dacă nu te simţi bine, pentru că fondul Vieţii este Bucuria-Lumina. Nimic nu poate copleşi Bucuria Vieţii în sine, tu trebuie s-o cultivi şi peste propriile suferinţe. Impune-ţi un zâmbet permanent.

11. Suportă şi ce nu-ţi place la alţii şi treci peste toate defectele lor (care sunt legate de caracterul propriu). Nu mustra direct, nu spune greşelile, fii delicat când faci totuşi câte o observaţie. Nu te enerva că alţii nu sunt ca tine şi-ţi stau chiar împotrivă. (MARE ATENTIE!!!! Asta nu se aplica in cazul ereziilor.) Astfel te vei vindeca de contrarietate şi te vei bucura de convieţuire în tot momentul. Încearcă să ai afecţiunea mai tare decât respingerea. (Din nou exact opusul celor care zic sa fugim de “oamenii toxici” ca sa fim fericiti).

12. Nu admite frica, timorarea, grija zilei de mâine: nu-ţi fă iluzii, lasă totul la momentele lor. Timorarea este slăbănogirea sufletului. Fii optimist, chiar de lucrurile par total încurcate; crezi în rezolvarea miraculoasă. Toate simptomele de boală, toate certurile, toate contradicţiile, greşelile şi ale altora, consideră-le trecătoare şi tu astfel vei rămâne neatins.( Este exact opusul celor care zic sa fugim de “oamenii toxici” ca sa fim fericiti. Parintele propune varianta crestina a topirii raului prin credinta in pronia lui Dumezeu, rugandu-ne pentru cei ce ni se par noua a fi “toxici”). Chiar dacă ai avut şi mai ai crize violente,toate vor trece; nu admite teama că va fi mai rău, ci mai bine. Nu admite tristeţea după greşeli şi conflicte, lasă-le la momentul când te vei analiza pe tine (la spovedanie mai ales). Mulţi fac o scrupulozitate patologică din toate.

13. Nu abandona activitatea, chiar dacă nu te simţi bine şi dai randament puţin. Chiar şi la pensie lucrează ceva încă. Cât ai fi de bolnav, nu renunţa la o viaţă activă, cât de cât.

14. Este ODIHNA a toate. Bucură-te chiar dacă ţi se pare că nu ai progresat nimic. Viaţa are o Supralege, a ODIHNEI SACRE, indiferent de stare. În această ODIHNĂ nu mai contează nici o evaluare, este DARUL Lui DUMNEZEU peste toate considerentele. Bucură-te şi tu cu adevărat de acest miracol.

Desigur, mai pot fi multe indicaţii Psihoterapeutice, după cazuri. Noi vă dăm doar nişte repere. Pr. Ghelasie Gheorgheâ

(Cătălin Rusu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.