Tabăra de Sculptură Monumentală Contemporană (Ediția a V-a) – Ploiești 2022
Interviu la final cu sculptorul Petre Virgiliu Mogoșanu
Minunile lui Mogoșanu
R.: Citeam undeva că Petre Virgiliu Mogoșanu face minuni din marmura de Thassos. Constatăm că și din marmura de Rușchița, spre încântarea noastră.
P.V.M.: Mulțumesc pentru aprecieri, dar e ceva ce ține de tehnică.
R.: Ne-ar interesa și procesul tehnologic.
P.V.M.: Da. Este un lucru bun. Cu cât cunoști mai bine tehnica, cu atât ajungi mai repede la final, sau la ideea pe care vrei s-o reprezinți. Până la urmă, procesul tehnic este totuși o… tehnică. Este destul de important, dar nu atât de important precum conceptul lucrării, filosofia lucrării. Dar toate împreună se completează și cred că este bine să deții controlul asupra tuturor acestor elemente.
R.: Vorbiți-ne atunci despre ce este mai important: despre conceptul lucrării. Care a fost gândul care v-a animat?
P.V.M.: Conceptul acestei serii de lucrări la care lucrez în ultima perioadă se referă la ideea de mișcare a materiei în spațiu, în univers. Or, după cum știm, orice fel de materie își schimbă forma, își schimbă dimensiunile. Aceste schimbări le vedem sau nu în funcție de compoziția materialelor. Așa îmi imaginez eu aceste mișcări: ca și cum am pune o cameră de luat vederi ca să vedem o bucățică din orice fel de materie vreți, să zicem o bucată de piatră, pentru câteva milioane de ani, continuu. Iar această imagine s-o compresăm în câteva secunde și să vedem aceste transformări. Așa ceva se întâmplă în lucrările mele. Am niște linii, traiectorii, care reprezintă aceste mișcări, aceste forțe care pleacă din interiorul materiei spre exterior. Vizitatorul e pus în fața unei enigme. Poate să privească lucrarea și să-și imagineze toate aceste linii care duc la infinit, care desenează spațiul, care pot să reconfigureze totul împrejur, în funcție de direcția volumelor, liniilor sau mișcarea imaginară pe care o reprezintă acestea.
Un substanțial efort uman
R.: V-am văzut un pic mai devreme. Păreți foarte încântat de ceea ce ați realizat.
P.V.M.: Da, sunt mulțumit. A ieșit foarte bine lucrarea, exact cum mi-am propus. Ce să mai spun?
R.: Mulțumit și de amplasament?
P.V.M.: Mulțumit și de amplasament. Toate lucrurile au mers bine. Mulțumim organizatorilor, care s-au implicat foarte mult, pentru muncile astea, care nu sunt deloc ușoare și necesită un substanțial efort uman. S-au zbătut foarte mult ca să avem lucrările pe socluri, să putem să facem un vernisaj cu bine, cum se face.
R.: Vizitatorii parcului spun că lucrarea este impresionantă și înțelegem de ce operele dvs. l-au impresionat până și pe orbul argentinian.
P.V.M.: Da, cum am mai spus, intru într-o fază în care nu mă mai pot opri până nu realizez lucrarea așa cum îmi place, așa cum trebuie să fie. Trebuie să te facă să te plimbi în jurul ei și să te întrebi ce va urma după acel plan sau altul. Cam ăsta e modul în care lucrez și nu pot lăsa un plan nefinisat, pentru că trebuie să fie în concordanță cu celelalte suprafețe.
”Cu mare drag aș reveni la Ploiești”
R.: Intenționați să reveniți la Ploiești ?
P.V.M.: Da. Cu mare drag aș reveni la. A fost foarte frumos aici. Este foarte plăcut la Ploiești. A fost și timpul bun. Am lucrat bine. Cu toate că în perioada asta ne așteptam să plouă, vremea a ținut cu noi.
R.: Îi urez acum, la final, artistului Mogoșanu, de care ne despărțim cu părere de rău, succes spre noi izbânzi!
P.V.M.: Vă mulțumesc dvs. și organizatorilor pentru efortul pe care-l depuneți (pentru că e un mare efort!) pentru a sprijini simpozionul. Și să continuați, pentru că sunteți pe un drum bun. Aveți destule lucrări în parc, foarte frumoase. Parcul – destul de mare, e loc pentru mai multe, unde puteți invita și alți sculptori, pentru ca fiecare să se bucure că are o lucrare aici. Țineți-o tot așa! Trageți tare și încercați să continuați această manifestare!
Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU