(urmare din 14 august 2024 – sculptorul Constantin Țînteanu)
Repede interviu cu sculptorul Petre Virgiliu Mogoșanu
Reporter: Domnule Mogoșanu, nu sunteți pentru prima dată în vizită la Tabăra de Sculptură de la Măgura. Ce impresie vă lasă acum?
Petre Virgiliu Mogoșanu: De câte ori vin la Măgura, în acest parc sculptural, sunt emoționat pentru că descopăr lucruri noi. Am revăzut lucrările. De fiecare dată când văd aceste sculpturi, le văd diferit și cu alți ochi.
R.: Ce v-a impresionat mai mult astăzi?
P.V.M.: Astăzi am redescoperit o sculptură a unui mare artist care este din Craiova, Marcel Voinea, pe care am avut onoarea să-l cunosc. Am fost surprins și emoționat în același timp să văd o lucrare de-a dânsului, din 1977.
Opera și viața artistului
R.: Cum vă simțiți aici?
P.V.M.: Este un parc extraordinar și merită să fie văzut de multe ori, pentru că de fiecare dată, așa cum am zis, se pot descoperi lucruri noi, forme pe care artistul a încercat să le scoată în evidență. O sculptură, în general, trebuie văzută și revăzută ca să poți să o înțelegi. Este un fel de studiu pe care trebuie să-l facă oricine dorește să înțeleagă o sculptură. Iar ca să înțeleagă cineva opera artistului, este indicat să cunoască și viața artistului sau pe artist personal. Atunci – cred eu – lucrurile se leagă mai bine și este înțeleasă mai clar opera sa.
R.: Sesizez și o undă de regret în glasul dvs…
P.V.M.: Mi-a plăcut tare mult, dar alături de această lucrare sunt multe altele pe care eu le-aș pune undeva, într-un muzeu, și aș face niște copii fidele care să fie puse în acest parc sau în muzee, pentru că sunt multe lucrări foarte valoroase, care se pot degrada în timp. E posibil ca într-o perioadă de 50 de ani să se degradeze foarte rău și să regretăm că n-o să le mai avem.
R.: Da, este o idee generoasă, chiar dacă pare irealizabilă. Cine să facă aceste copii? Mulți dintre cei care au lucrat atunci nu mai sunt în viață.
P.V.M.: Aceste copii pot fi realizate, la inițiativa Ministerului Culturii, de către colegi sculptori ai artiștilor sau chiar de către artiștii care au realizat originalele.
Foto: Lângă ”Meșterul Manole” de Marcel Voinea
Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU