close
ActualitatePromovate

Piața Universității, 13-15 iunie 1990

Demonstrațiile din Piața Universității se desfășurau în paralel cu campania electorală pentru alegerile din 20 mai. În ieșirile sale televizate, președintele CPUN de atunci, Ion Iliescu, nu ezita să-i numescă pe protestatari „golani”. În dimineața zilei de 13 iunie însă, demonstranții care amenajaseră o mică tabără au fost luați pe sus de forțele de ordine, scopul fiind cel de a elibera Piața Universității de „golani”. Pe 14 iunie au urmat lupte de stradă între forțele de ordine și protestateri, după ce în seara de 13 iunie către București au fost deplasate echipe de mineri din Valea Jiului care să vină în ajutorul forțelor de ordine. Așa începea cea de a treia mineriadă din 1990.

Echipele de mineri au fost organizate în așa fel încât să curețe Piața Universității de demonstranți, dar s-au deplasat și către sediile partidelor istorice, în special Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, pentru a le da o lecție liderilor acestora.

În perioada represaliilor comune sunținute de forțele de ordine și de mineri, peste 700 de persoane au fost rănite, iar șase au murit, din care trei prin împușcare. Bilanțul victimelor a fost ținut însă secret de autortățile din 1990, lucrurile fiind scoase la iveală ulterior, după ce s-au deschis dosare în instanță pentru tragerea la răspundere a vinovaților de evenimentele din 13-15 iunie.

(Alexandru Petrescu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.