close
Actualitate

Plângere în legătură cu intonarea Imnului României de către Corul „Madrigal”

Imnul României a fost CENZURAT ILEGAL la ceremonia de preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene: Ultima strofă, cea despre ‘preoți cu crucea-n frunte’, a fost TAIATA !

În data de 10 Ianuarie 2019, cu ocazia evenimentelor oficiale prin care România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, la Ateneul Român, s-a desfășurată o ceremonie care a început cu intonarea Imnului de Stat de către Corului Naţional “Madrigal-Marin Constantin”. Prima strofă a imnului de stat a fost interpretata de copiii de la corul “Cantus Mundi” iar continuarea a aparținut „Corului Madrigal-Marin Constantin”. Ceea ce a şocat este faptul că ultima strofă a imnului în varianta scurtă nu a mai fost interpretată. Stofa face referire la preoți și religie.

Legea nr.75 din 16 iulie 1994, prevede intonarea în variantă scurtă a imnului național prin intonarea strofelor 1, 2,4 și 11. Este greu de crezut că artiștii Corului Naţional “Madrigal-Marin Constantin” ar fi comis o astfel de gafă şi să uite ultima strofa. Conform unor surse, decizia ar fi fost luată pentru a nu deranja anumiți diplomați străini.

Asociaţia Neamunit a anunţat că a depus o plângere în legătură cu acesta încălcare a legii. Textul sesizări a fost postat pe FaceBook şi distribuit de mai multe persoane. Ca urmare a acestui fapt şi alte persoane au anunţat că vor depune la rândul lor o plângere la Ministerul Afacerilor Interne.

Gafa are loc pe fondul unor declaraţii că preşedenţia României va milita pentru unitate şi coeziune şi va oferi o replică adecvată criticilor euroscepticilor.

SESIZARE

Către: Ministerul Afacerilor Interne
Instituția Prefectului Municipiului București

 

Prin prezenta, vă aducem la cunoștință următoarele:
In data de 10 Ianuarie 2019, ceremonia oficială prin care România a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene, desfășurată la Atenenul Român, a început cu intonarea Imnului de Stat de către Corul „Madrigal”.

Deși imnul de stat al României in forma sa oficială cuprinde patru strofe(1,2,4,11), din motive care nu sunt clare, ultima strofă(11) nu a fost cântată:

Preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ.”

Acest fapt reprezintă evident atât o încălcare a demnității poporului român, cât și o încălcare a legii nr.75/1994, care la articolul 9 precizează clar că:

“Imnul naţional al României este “Deşteaptă-te române”, redat în anexa nr. 2. În interpretare vocală prescurtată, imnul naţional al României se intonează potrivit textului şi partiturii prevăzute în anexa nr. 3.”(4 strofe:1,2,4 si 11)

Indiferent de motivele avute in vedere de către organizatorii ceremoniei oficiale, considerăm că cenzurarea voită a imnului de stat al României este total inacceptabilă, dar si in mod clar ilegală.

In consecință, solicităm instituției pe care o reprezentați să ia măsurile legale care se impun pentru a sancționa pe organizatorii oficiali ai ceremoniei din data de 10.01.2019, potrivit prevederilor art.24 alin.1 pct. (i) din HG 1157/2001, in care se se precizează că “intonarea imnului național cu alt text și cu altă partitură decât cele stabilite de lege(…) constituie contravenție si se sancționează cu amendă”.

Avem speranța că veți acționa in litera si in spiritul legii, ca cei raspunzatori sa fie trași la răspundere, pentru că acest act de cenzură demn de vremuri de tristă amintire să nu se mai repete la alte ceremonii oficiale organizate in România.

Cu stima

ASOCIAȚIA NEAMUNIT

12.01.2019

Ministerul Afacerilor Interne, România

Instituția Prefectului Municipiului București

PS

Redacția noastră urmează sa înainteze o sezinare către Parlamentul European si domnul Jean Claude Juncker pentru a afla dacă  instituțiile europene cunosc ce s-a întâmplat la București si dacă au fost implicate.

(https://razboiulinformational.ro/site/2019/01/imnul-romaniei-cenzurat/)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.