close
Actualitate

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc: „În spatele lui Dan Tanasă se află o instituţie condusă de către statul român profund (deep state)”

Balázs Izsák MTI, pestisracok.hu

Potrivit lui Balázs Izsák, în ultimii ani, unele instituţii ale statului român îi provoacă în mod constant pe secui şi „tot construiesc aşa-numitul terorism secuiesc”, transmite agenția de presă ungară MTI.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) a vorbit despre asta la o conferinţă de presă care a avut loc miercuri, la Sfântu Gheorghe, făcând trimitere la faptul că nici ultima cale legală de atac din cazul tinerilor secui condamnaţi sub acuzaţia de terorism, István Beke şi Zoltán Szőcs, nu a dus, marţi, la eliberarea celor doi.

Preşedintele CNS a menţionat drept provocări ale statului român plângerile înaintate de bloggerul Dan Tanasă şi ale Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de către acesta, împotriva a diverşi maghiari din Secuime, aflaţi la conducerea unor instituţii, respectiv la sentinţele judecătoreşti prin care lideri maghiari au fost admonestaţi pentru utilizarea inscripţiilor şi simbolurilor maghiare. Este vorba despre o provocare instituţionalizată, construită cu bună ştiinţă, pentru care responsabilitatea îi revine statului român, a spus politicianul maghiar.

La întrebarea MTI, politicianul maghiar a mai spus că “şi pentru cineva din afară este evident” că în spatele lui Dan Tanasă se află o instituţie condusă de către statul român profund (deep state). În caz contrar, nu s-ar putea explica în ce fel află de îndată bloggerul faimos pentru antimaghiarismul său, că într-un sat micuţ din Ţinutul Secuiesc, locuit numai de către maghiari, apare o inscripţie maghiară. Preşedintele CNS a atribuit sprijinului instituţional faptul că bloggerul şi asociaţia lui are, de obicei, succes şi în procesele intentate liderilor maghiari.

În urma unei acţiuni iniţiate de ADEC, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a amendat pe primarul comunei Remetea din judeţul Harghita, populată în proporţie de 99,2% de maghiari, pentru că administraţia locală editează ziarul lunar al comunităţii doar în limba maghiară. Tot în urma unei acţiuni a ADEC, luni a fost pronunţată o sentinţă definitivă care spune că primarul din Corund trebuie să plătească o amendă de peste 456.000 de lei (96 de mii de euro). Instanţa a apreciat că edilul nu a executat o sentinţă definitivă – pronunţate tot ca urmare a unei acţiuni ADEC -, deoarece deşi primarul a îndepărtat de pe faţada primăriei din Corund inscripţia “Primăria-Községháza”, a amplasat o nouă inscripţie în locul acesteia, şi anume “Casa comunală-Községháza”.

(dantanasa.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.