close
Creștinătate

Preşedintele Republicii Croaţia în vizită la Patriarhia Română

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit marţi, 3 octombrie 2017, la Reşedinţa Patriarhală, pe Excelenţa Sa Doamna Kolinda Grabar-Kitarović, Președintele Republicii Croația, cu prilejul vizitei oficiale efectuate în România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit cu bucurie vizita Excelenței Sale şi şi-a exprimat speranţa că aceasta va contribui la intensificarea bunelor relații existente între România și Croația – două state membre ale Uniunii Europene, care au trecut printr-o experiență istorică similară, sub regimul comunist, în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

De asemenea, Patriarhul României a mulțumit pentru sprijinul acordat prin oferirea de către Biserica Romano-Catolică a Capelei Sfântul Ioan Botezătorul din Zagreb, astfel încât, la Sărbătoarea Învierii Domnuluidin acest an, 2017, credincioșii ortodocși români din capitala Croației au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie în limba română.

Excelența Sa Doamna Kolinda Grabar-Kitarović a mulţumit pentru primire şi a apreciat atât bunele relaţii tradiţionale existente între România şi Croaţia, cât şi importanţa misiunii Bisericilor din cele două ţări în păstrarea şi promovarea valorilor creştine în societatea europeană actuală. În acest context, Doamna Preşedinte a transmis Patriarhului României salutul cordial din partea Eminenţei Sale Cardinal Josip Bozanić, Arhiepiscop de Zagreb.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat diferite aspecte ale misiunii actuale a Bisericii Ortodoxe Române şi a subliniat că una din priorităţile actuale ale Bisericii Ortodoxe Române o reprezintă intensificarea operei sociale şi identificarea de soluţii pastoral–misionare adecvate în noul context european, mai ales, în faţa provocărilor generate de fenomenul migraţiei.

Totodată, Preafericirea Sa a menţionat că, prin acțiuni comune, schimburile spirituale și culturale dintre cele două popoare se pot intensifica și dezvolta, astfel încât cele două popoare să se cunoască mai bine.

Astfel, prin intermediul Agenției de Pelerinaje BASILICA TRAVEL a Patriarhiei Române, credincioșii ortodocşi români pot merge în pelerinaje la diverse locuri istorice și sfinte din Croația și, în același timp, pelerinii croați pot vizita sfintele mănăstiri și biserici din România.

În timpul întrevederii, Patriarhul României a evidenţiat dialogul rodnic în cadrul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, prin adoptarea de puncte de vedere comune şi cooperare practică în faţa provocărilor actuale din societatea românească, în special prin efectele secularizarii.

Sectorul Relaţii bisericeşti şi interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe


Kolinda Grabar-Kitarović este preşedintele Croaţiei începând cu anul 2015. S-a născut în 19 aprilie 1968. Înainte de a deveni primul om în stat, Kolinda Grabar-Kitarović a ocupat mai multe funcţii guvernamentale şi diplomatice:

  • 2003 – 2005 Ministru al Afacerilor Europene;
  • 2005 – 2008 Ministru al Afacerilor Externe şi al Integrării Europene;
  • 2008 – 2011 Ambasadorul Croaţiei în SUA;
  • 2011 – 2014 Secretar general adjunct pentru diplomația publică în cadrul NATO;

În 2016, Kolinda Grabar-Kitarović ocupa poziţia 46 în clasamentul Forbes al celor mai puternice femei de pe planetă.

Tags : patriarhul romanieiPreafericitul Părinte Patriarh Daniel

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.