close
Grupul de la PloieștiPromovate

Prezență inedită a elevilor ploieșteni în cadrul reuniunii Cenaclului „I.L. Caragiale”

Ultima reuniune din luna august a Cenaclului literar „I.L. Caragiale” Ploiești a avut loc lunea trecută, în același cadru natural al Clubului Jazz Cafe.

La ordinea zilei, cap de afiș,  regizorul Cătălin Apostol a divulgat din secretele tehnicilor de filmare și, implicit, a răspuns cu profesionalism la curioasele întrebări puse de participanți referitor la picanteriile din culisele filmării.

Ulterior, cei prezenți și-au exprimat părerile față de cele mai recente filme românești și străine, dar au expus adevărate cronici și față de unele filme românești de referință.

După cum reiese și din afișul reuniunii (autor Ștefan Damian), poetul Ioan Vintilă Fintiș a trecut în revistă noutățile editoriale și a prezentat ultimul său volum de poezii ieșit de sub tipar „Radiația Cubului”, a cărui Postfață a fost citită de Marian Zmaranda.

De această dată, de sub pedantul său microscop literar, Marian Zmaranda a prezentat nuvela „Molloy” a scriitorului Samuel Beckett, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura în anul 1969, unul dintre cei mai profunzi si originali scriitori ai secolului XX. „Molloy” este o carte în care «ceea ce se exprimă» încearcă să ia forma liniștitoare a unei povești, și cu siguranță nu este o poveste fericită, nu doar prin ceea ce spune, lucru care este infinit lamentabil, ci pentru că nu reușește să-l spună. Acest rătăcitor, căruia îi lipsesc deja mijloacele de a rătaci, se învârtește etern în jurul unui țel obscur, disimulat, mărturisit, disimulat iarăși, un țel care are pe undeva legatură cu mama lui moartă, însă mereu pe cale de a muri, o legatură care, tocmai pentru că o abordează de la începutul cărții, îl sortește să rătăceasca necontenit în jurul ei, în stranietatea a ceea ce se disimulează și, totuși, nu vrea să fie arătat.

bdr

„Cel mai recent poem” i-a aparținut poetului Valentin Irimia, recitat chiar de autor, un poem scris ad-hoc, pe care ne-a promis că îl va trimite spre publicare de îndată ce îi găsește un titlu.

Versul, poezia, literatura pot fi un mod de comunicare ce invită la traversarea frontierelor dintre vârste. O prezență inedită în cadrul lucrărilor Cenaclului ploieștean a fost cea a unor elevi ploieșteni, aceștia fiind recompensați de președintele Cenaclului „I.L. Caragiale”, Ioan Vintilă Fintiș, cu câte un volum „Radiația Cubului” cu autograful aferent.

Per ansamblu, „ședința de vară” a Cenaclului ploieștean a avut un cuprins bogat ideatic şi tematic divers la care și-au adus aportul toți cei prezenți: Ioan Vintilă Fintiș, Ana Alice Neculea, Florin Manole, Corina Nistor, Marian Zmaranda, Cătălin Apostol, Leonida Corneliu Chifu, Valentin Irimia, Virgil Rădulescu.

Corina Nistor, Marian Zmaranda, Ana Alice Neculea, Florin Manole
Valentin Irimia
Corina Nistor
Marian Zmaranda
Leonida Corneliu Trifu
Virgil Rădulescu
Cătălin Apostol
Cătălin Apostol și Virgil Rădulescu
Marian Zmaranda și Ana Alice Neculea
Ioan Vintilă Fintiș

Redacția 24pharte.ro

Tags : cenaclul IL Caragiale Ploiestigrupul de la ploiesti

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.