close
MonarhiePromovate

Principele Radu: „Peleșul este templul statalității noastre”

Peleșul este templul statalității noastre, cea mai vie expresie a acestor 150 de ani din viața noastră ca națiune, dar povestea lui e mai importantă decât Castelul, a afirmat, marți, Principele Radu al României la lansarea cărții-album „Povestea Castelului Peleș”, lansată în foaierul Ateneului Român.

„Peleșul este templul statalității noastre, cea mai vie expresie a acestor 150 de ani din viața noastră ca națiune, (…) dar povestea Castelului este mai importantă decât Castelul, tot așa cum cartea noastră este mai importantă pentru cei care nu s-au născut încă, decât pentru cei care sunt în sală astăzi”, a spus principele, citat de Agerpress.

În opinia acestuia „nu există nimic în spațiul românesc care să simbolizeze mai puternic destinul nostru ca stat suveran, independent și ca națiune modernă, europeană decât această clădire la care au contribuit cel puțin 14 naționalități”.

El a mărturisit că atmosfera de la Peleș este una „frumos apăsătoare”.

„Atunci când noi mergem la Peleș pentru diverse angajamente publice, trebuie să știți că nu simțim aceeași ocrotire, aceeași relaxare, același calm pe care îl simțim când mergem la Săvârșin. Peleșul este o clădire care obligă, care-ți aduce în fiecare secundă aminte că ai o datorie și am înțeles de ce este atât de frumos apăsătoare această frumoasă, minunată durare de piatră și de lemn. Pentru că pereții ei, am descoperit, nu sunt acoperiți cu lambriuri, așa cum se vede. Camerele sunt grele de toate durerile care s-au impregnat în acele ziduri. Toate bucuriile, tristețile, dezamăgirile, trădările, deciziile greu de luat, bucuriile obișnuite, simple, de familie — cum ar fi faptul că se îmbrăcau în costume copiii și jucau o piesă de teatru în sala de spectacole — toate acestea sunt în fibra pereților camerelor de acolo și scriu împreună nu cultura României, ci statalitatea ei”, a spus principele Radu.

Istoricul Georgeta Filitti a caracterizat volumul, apărut la Curtea Veche Publishing, drept „o carte excepțională”, accentuând că, din 1873 și până astăzi, Castelul Peleș a rămas o emblemă.

„Avem prilejul să vorbim despre România Modernă care a însemnat și înseamnă România Regală, (…) care și-a avut și câteva simboluri. Între ele, Castelul Peleș a rămas, din 1873 și până astăzi, o emblemă a statalității noastre regale pe care l-am folosit, ne-am mândrit cu el și despre care s-a scris foarte mult”, a spus Filliti.

În opinia istoricului, lucrarea reprezintă „o prezentare de suflet”.

„Dincolo de prezentare științifică, dincolo de prezentare artistică, cum spunea și Alteța Sa, este vorba de un element în plus, este vorba de o prezentare de suflet, pe care nu putea s-o facă decât un membru al Familiei Regale. Cu alte cuvinte, această prezentare caldă, această prezentare care coboară de la Familia Regală către noi, către poporul român, își are o virtute unică, și anume stabilește o dată în plus această legătură sufletească între Coroana României și poporul român”, a mai spus Georgeta Filitti.

Ea a sugerat editurii să grăbească ediția în limba engleză a lucrării, „o carte de vizită absolut excepțională, deopotrivă pentru români și pentru străini”.

Arhitectul Augustin Ioan a afirmat că lucrarea, pe care a citit-o „ca pe un roman polițist”, „este încheiată la toți nasturii academici”, remarcând că „textul cu totul desăvârșit” are 300 de note de subsol, „cel puțin la fel de interesante ca și textul propriu-zis”.

Despre cartea lansată au mai vorbit directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, amfitrionul evenimentului, care a afirmat că sprijină activitățile pe care Casa Regală le întreprinde în sprijinul creșterii prestigiului României, și Iren Arsene, directorul Curtea Veche Publishing.

Evenimentul a avut loc în prezența Principesei Moștenitoare Margareta a României și a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, prezentarea cărții fiind urmată de o sesiune de autografe.

Castelul Peleş este o capodoperă a arhitecturii secolului al XIX-lea. O adevărată galerie, în care se reunesc mari curente și tendinţe din pictură, sculptură și artele decorative. Un loc încărcat de istorie, care a găzduit capete încoronate și artiști vizionari. Reședinţă a creatorului României moderne, Regele Carol I, Castelul Peleș este expresia ultimă a dorinţei de afirmare și legitimare a poporului român între naţiunile moderne ale Europei. Cum orice castel are o poveste, se cuvenea să aibă și Peleșul una, iar aceasta este dezvăluită chiar de unul dintre membrii Familiei Regale. Erudită, minuţioasă, adeseori inedită, superb ilustrată, Povestea Castelului Peleș este cea mai izbutită monografie de până acum a acestui fascinant și glorios simbol al României.

Tags : castelul pelesmonarhiepovestea castelului pelesprincipele radu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.