close
ActualitatePromovate

Procesul soților François și Penelope Fillon

Azi (26 feb. n. r.) se deschide, la Paris, procesul soților François și Penelope Fillon, acuzați de angajare fictivă a soției fostului prim ministru la Adunarea Natională, în perioada în care acesta era deputat.

În legislația franceză, deputații au dreptul să angajeze, pe postul de atașați parlamentari, membri ai propriilor familii. In cazul Fillon, problema este aceea că nu se gasește nicio dovadă că Penelope a lucrat cu adevarat la AN.
În schimb, cuplul Fillon susține că munca acesteia s-a desfășurat la domiciliu (fișe, corespondență, redactarea si corectarea discursurilor, întalniri cu alegătorii…)

O a doua acuzație are în vedere o colaborare cu La Revue des Deux Mondes, pentru care Penelope Fillon a primit in jur de 100.000€. Anchetatorii nu au găsit decât doua fișe de lectură publicate in revistă. Patronul publicației a recunoscut că a răspuns unei rugăminți din partea lui F. Fillon, care susținea ca soția lui se plictisește si are nevoie de o ocupatie, și a fost deja condamnat pentru abuz de bunuri sociale.

Cuplul Fillon pare încrezător în șansele de a fi achitat. Cert este că punerea sub acuzare a lui François Fillon, candidatul dreptei la alegerile prezidențiale din 2017 – cu cele mai mari șanse de a fi ales înainte de explozia scandalului – a schimbat cursul istoriei nu doar in Franta, ci și in Europa și în lume, permițând emergența lui Emmanuel Macron și a formațiunii sale, La République en Marche, aflată azi la guvernare.

Multe sunt aspectele care îi diferențiază pe cei doi. Pentru noi, cel mai interesant este cel privind viitorul Europei. În timp ce Macron este un europenist convins, Fillon este mai conservator, promovând rigurozitate în finanțele europene si suprimarea unor noi extinderi, respectiv delimitarea între țările „mai integrate” și „mai puțin integrate”.

În plan economic, programul lui Fillon prona austeritatea, în plan politic restrângerea maximă a imigrației.

(Marcela Feraru)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.