close
PersonalitățiPromovate

Profesor Nicolae (Nicu) Boaru (1949 – 2013)

Profesorul ??????? ????? s-a născut pe 28 decembrie 1949, la Ploieşti. A urmat Facultatea de Litere, din Bucureşti, secţia română-franceză, pe care a terminat-o în anul 1972. A predat la Filipeştii de Pădure şi Măneşti, iar în perioada 1988 – 1992 întregeşte echipa profesorală de elită a liceului Mihai Viteazul din Ploieşti unde este, de altfel, şi director, timp de 3 ani. Începând cu anul 1992 îşi continuă cariera de profesor la liceul Nichita Stănescu, iar în 1998 a devenit director al Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga”, funcţie pe care a ocupat-o până la moartea sa, la doar 63 de ani, pe 9 octombrie 2013. Sub directoratul său, Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” a fost un reper al vieţii culturale locale. Astfel, de-a lungul anilor, cât a fost la conducerea acesteia, instituţia şi-a îmbogăţit substanţial fondul de carte, Nicolae Boaru fiind un achizitor de veritabile valori, adesea chiar de rarităţi. A fost şi unul dintre primii directori de bibliotecă din ţară care reuşeşte informatizarea bibliotecii şi, nu în ultimul rând, găzduieşte în generosul spaţiu creat de arhitectul Toma T. Socolescu evenimente literare unice, atât prin tematica aleasă cât şi prin invitaţii de seamă care l-au onorat cu prezenţa. În paralele, a fost un prolific autor de eseuri, editoriale, articole critice şi alte felurite scrieri.
Cunoscut ca un mare orator şi iubitor al cuvintelor, pentru care nutrea un respect profund, dar pe care nu ezita să le atragă în jonglerii semantice, totdeauna surprinzătoare pentru public, profesorul Nicolae (Nicu) Boaru a fost, pentru viaţa culturală din Prahova, o redută încăpăţânată, care a refuzat să se predea în faţa imposturii şi lipsei de valori. Şi a încercat mereu, prin editoriale, pledoarii şi numeroase emisiuni, să educe şi să readucă în sufletul publicului dragostea pentru cărţi, istorie şi limba română, taxând cu severitate derapajele. Iar ca director al Bibliotecii judeţene Nicolae Iorga, funcţie pe care a ocupat-o până în momentul morţii, timp de 17 ani, a avut mereu uşa deschisă pentru tinerii sau mai vechii autori, găzduind numeroase lansări de cărţi.
Iată cum caracteriza Nicolae Boaru instituţia în care s-a străduit să atragă cât mai mulţi cititori: „?????????? ?????̧??? ??????? ????? ???? ? ????????̧?? ?? ???????̆ ?????????̆ ?̧? (????) ???. ???? ?̂???????̆ ??̆ ?̂? ?????? ?????????? ???? ?̂? ???? ?̂? ????? – ???? ?̂?????????̆ ?̂? 1921, 20 ?????? – ?? ???? ?????????̆ ?? ????? ????????? ???????????. ?????̧? ?̧? ? ??̆ ?????????̧? ????? ????? ! ???̧? ????? ????? ??? ??????? ??? ?̧? ???????? ??????? ??? ??? ??????? ???????, ?? ??????? ???????, ?̧? ? ?????????̧?̆ ? ???? ??????, ? ??????? ?? ????? ?̧? ? ?̂???????? ?? ?? ?????? ?????????. ?????????? ???

Via Societatea Culturală Atom

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.