close
Film

Quelle saloperie, la guerre!

Cunosc pe dinafara imaginile de arhiva din perioada 1914-1918 si confirm ca reconstituirea transeelor, a peisajului de razboi in acest film este impresionant de fidela. Unele secvente refac identic, plan cu plan, ceea ce poti vedea in aceste arhive.

Dar cel mai dureros e sa ai sub ochi viata mizerabila a soldatilor din aceste transee. Daca ati citit marturii din epoca, dincolo de discursurile patriotice – care, si ele, restituie o fateta a adevarului – exista ororile de fiecare zi : noroiul, sobolanii, ranitii cu membrele amputate, cu intestinele curgàd prin ranile cascate monstruos, cadavrele in putrefactie, excrementele, duhoarea de nesuportat…N-am’fost mirata sa vad pe genericul de final ca filmul a fost construit in jurul memoriilor unui soldat combatant.

Istoria trebuie descrisa in primul rand de cei care au trait-o si abia apoi de soarecii de biblioteca.

(Marcela Feraru)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.