close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Ecleruri Lebăda

Rețete cu povești
(Prima ediție: 1 iunie 2023)

Vă prezentăm astăzi cea de-a treia rețetă a Magdalenei Georgescu. Invitata noastră are această rețetă dintr-o carte ”care mie mi-a fost tare dragă și de ajutor când găteam. În prefață, m-am bucurat să găsesc menționat felul cum am văzut că bunica prepara coliva din grâu. Aveam o copăiță, și cu o greutate din piatră pisa grâul bine, apoi îl vântura. Așa făceau toți vecinii. Nu exista <arpacaș>”. 

Calupuri de gheață sau magazinul de pe strada Câmpinii

Să menționez și de bucuria cu care așteptam vara, era sezonul înghețatelor. Aveam o mașină de înghețată la care tata cumpăra de la subsol, de la hale, câte un calup de gheață, care se așeza între marginile de lemn și vasul de metal (în care se punea compoziția) și învârteam cam 2-3 ore, pe rând, cu fratele meu. Ieșea o delicatesă cum numai la bătrânul cu magazin pe strada Câmpinii găseai.

Ingrediente

  • 200 ml apă
  • 150 g făină
  • 4 ouă
  • 100 g unt

Se fierbe apa cu untură și puțină sare. Când fierbe în clocot, se adaugă făina,  amestecând foarte repede, până se îngroașă. Se lasă să se răcească până rămâne călduță. Se adaugă ouăle, câte unul, și se amestecă bine. Se pun în tava unsă, cu lingurița, grămăjoare ovale. Se mai fac și niște figurine în forma cifrei 2. Se coc la foc iute și apoi moderat, să crească frumos. Se face o cremă de vanilie. După ce s-au răcit, se taie în două cu grijă, să nu se rupă partea de sus. Se curăță, se adaugă crema de vanilie. Căpăcelul de sus se taie în două părți care se înfig în cremă, ca niște aripi. La mijloc, se înfige în cremă și figurina în forma cifrei 2, care va fi capul lebedei. Se pudrează cu zahăr vanilat.

                                          A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                         locuitor lângă vechea stradă Câmpinii

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.