close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: O felie de lemon cake în amintirea mamei

Rețete cu povești
(Prima ediție: 1 iunie 2023) 

Luminița Bratu:
Pentru dimineți (mai) frumoase 

            ”Întotdeauna când se apropia vreo sărbătoare importantă sau se anunțau musafiri, mama mea își lua o perioadă de timp cât se poate de confortabilă pentru a pregăti bucatele, dar mai ales desertul”, afirmă poeta Luminița Bratu, membră a Asociației Culturale 24Pharte.

Ia gogoașa vanilată!

           ”Am nevoie de timp să merg la piață să cumpăr tot ce-mi trebuie pentru prăjitură”, spunea mama. Apoi răsfoia caietul cu coperte negre din vinil în care avea scrise – ”cu inconfundabilul ei scris caligrafic – sute de rețete primite de-a lungul timpului de la prietene sau colegele cu care se întâmplase să lucreze. Se întreceau în a aduce la birou prăjituri de care se bucurau împreună și se aplaudau reciproc pentru savoarea acestora.” Uneori îmi spunea: ”Am poftă de niște gogoși” și nu trecea mult până mă invita să mâncăm împreună din gogoșile ei vanilate și abundent pudrate cu zahăr farin. Alteori făcea faimoasa plăcintă cu brânză în care echilibra perfect cantitățile de unt topit și smântână astfel încât umplutura rămânea însiropată și delicioasă până a doua zi.
Clătitele cu dulceață de vișine, cornulețele fragede cu nucă, cozonacul sau checul se aflau cel mai des pe masă duminica sau la sărbători. ”Mamei mele îi plăcea mult să gătească, dar era și foarte pretențioasă. Toate ingredientele trebuia să fie de cea mai bună calitate, ouăle neapărat de casă, nucile de la țăranii din piață, făina 3 zerouri, batonul de vanilie proaspăt, lămâile parfumate, gemul făcut de ea în casă.”

Fără roboți sau dibăcie, răbdare, bucurie

            Mama nu avea niciunul din roboții de bucătărie pe care îi folosim noi astăzi. ”Făcea totul manual, cu dibăcie și răbdare, dar mai ales cu bucurie, așa încât finalul era întotdeauna un succes. De Paști și de Crăciun, după ce scotea din cuptor cozonacii rumeniți, ne invita să-i gustăm așa, fără să mai așteptăm să se răcească.”

Deodată, tonul Luminiței devine mult mai nostalgic. ”Astăzi, când îmi amintesc de toate aceste lucruri parcă îmi pare rău că nu i-am moștenit talentul.” ”Tu să înveți”, îi spuneau amândoi părinții. ”Lasă, că la bucătărie am eu grijă”, o asigura mama.
”Uneori, cuprinsă de nostalgie, mai bag și eu în cuptor din când în când o plăcintă cu brânză sau niște ștrudele cu mere, dar oricât m-aș strădui, ele nu au gustul acela special, inconfundabil și reconfortant ca cele făcute de mama. Și poate pentru că nimic nu este întâmplător, (nu cu multă vreme) înainte de a pleca la CER, într-o Sâmbătă a Moșilor de Vară a anului 2011, mama a pregătit  minuțios și cu drag o complicată prăjitură cu ciocolată și glazură din gălbenuș și zahăr pudră, pe care urma să o împartă în numele celor plecați dintre noi. Am dăruit-o însă eu, pentru sufletul ei, celor care au venit să-și ia rămas bun.”

În încheierea acestei povești Luminița ne propune o rețetă delicioasă de lemon cake, care, odată preparat, ”vă poate face dimineața mai frumoasă alături de o ceașcă de ceai sau cafea.” 

Lemon cake

Blatul:

225 g unt la temperatura camerei
225 g zahăr
225 g făină
4 ouă
coaja rasă de la o lămâie galbenă
1 plic de praf de copt
2-3 linguri de semințe de mac

Siropul:

100 ml de apă
200 g zahăr
zeama de la două lămâi galbene

Mod de preparare

Încălziți dinainte cuptorul la 180°C. Într-un bol mixați sau bateți cu telul untul și zahărul până devin o compoziție cremoasă și aproape albă. Încorporați ouăle unul câte unul și amestecați până când compoziția devine omogenă. Adăugați coaja rasă de la o lămâie galbenă și amestecați în continuare. Amestecați făina cu praful de copt și semințele de mac. Adăugați-le apoi peste compoziția de mai sus. Amestecați totul ca pe un aluat.
Tapetați cu hârtie de copt o tavă de cozonac și coaceți compoziția la 180°C timp de 40 minute. Încercați în mijlocul aluatului cu o scobitoare și, dacă scobitoarea iese curată, înseamnă că prăjitura este gata. În timp ce prăjitura se coace, pregătiți siropul. Într-o cratiță mică, la foc mic, amestecați apa, zahărul și zeama de la două lămâi și fierbeți timp de 5-10 minute.

”Imediat ce scoateți prăjitura din cuptor, înțepați-o cu o furculiță pe toată suprafața și turnați deasupra siropul. Acesta va fi absorbit de prăjitură. Este important ca prăjitura și siropul să fie fierbinți. Lăsați la răcit. Când s-a răcit, scoateți prăjitura din tavă. Poftă bună!”

                              A consemnat Leonida Corneliu Chifu, mult mai matinal,
                                 pentru a consuma și savura din vreme complicata prăjitură a mamei Luminiței Bratu

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.