close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Prăjitura Chinezoaica

Rețete cu povești
(Prima ediție: joi, 1 iunie 2023)

Cu gândul la Rhett Butler

       Argentina Istrătescu este muzeograf la Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu” din Ploiești. ”Gina”, cum o alintă colegele și prietenii, ne prezintă o rețetă care nu este creație proprie, dar asupra căreia revine permanent, modificând una-alta, și-i îndeamnă și pe cei care o încearcă să improvizeze cu timpul. Apoi, produsul este preparat de ea, spre deosebire de altele care îi lasă pe alții să-l prepare. Și nu numai pentru ea. A observat cu bucurie că prăjitura este furnizată de ”Diana”. La fel ca aceasta, și Gina a ”probat-o” în anii ’80, refăcând-o la diferite intervale. Ceea ce atrage, însă, sunt amintirile Ginei legate și declanșate de această rețetă.

Titlul complet: Prăjitura Chinezoaica sau Chinezească cu cacao, nucă și glazură din gălbenușuri

        Unii îi zic ”Prăjitura Japoneză”.  Se numea și „sárgamázas” (în lb. maghiară) ceea ce se traduce ”cea cu glazură galbenă”. Da, Prăjitura Chinezoaica sau Japoneza era populară și în Ungaria vecină, dar și în Germania sau Austria. Mai este cunoscută și sub denumirea ”Chinesische Schnitten” (lb. germană – Felii Chinezești).

”Viermișori de ciocolată” sau alfabetul cuneiform

       Numele ei provine atât de la culoarea galbenă a glazurii cât și de la decorul din firimituri de ciocolată care seamănă (oarecum) cu literele chinezești. Asta în varianta în care se folosește ciocolată rasă. La Arad aveam și atunci decoruri tip ”viermișori din ciocolată” (aduse din Ungaria sau Iugoslavia) iar acestea nu se deformau sau topeau așa că decorul semăna mai mult cu alfabetul cuneiform.
Rețeta prăjiturii chinezești prevede folosirea albușurilor la prepararea blatului pufos (fără praf de copt) și cea a gălbenușurilor pentru glazură. Nu vă temeți, acestea nu rămân crude! Veți vedea că prăjitura Chinezoaica se mai coace un pic și după glazurare.
Dacă vă este dor și vouă de această prăjitură, iată rețeta! Din aceste cantități rezultă o tavă de circa 20×30 cm dar puteți alege și o tavă de 20×35 cm deoarece mie mi-a ieșit prăjitura un pic mai înaltă decât pe vremuri.

Porții: 1 tavă de 20×30 cm 

Ingrediente

Pentru blat:

  • 5 albușuri
  • 200 g unt moale cu minim 82% grăsime
  • 150 g zahăr
  • 120 g făină
  • 30 g cacao
  • 120-150 g nucă
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare

Pentru glazură:

  • 5 gălbenușuri
  • 130 g zahăr pudră
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare

Pentru decor:

  • 50 g decor tip viermișori din ciocolată sau ciocolată amăruie rasă fin

Cum se face blatul pufos cu albușuri, cacao și nucă? 

       Am pus cuptorul la încins la 180 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv la treapta medie spre înaltă la cele pe gaz.
Am cernut făina împreună cu cacaoa. Astfel cacaoa nu va face cocoloașe.
Într-un bol am mixat bine untul moale (la temperatura camerei), cu 50 g zahăr și cu vanilia. Separat, în alt castron, am bătut albușurile cu 100 g zahăr și cu sarea până am obținut o spumă fermă și lucioasă. Am adăugat 2-3 linguri de albuș bătut peste untul frecat și am mixat câteva secunde. Apoi am încorporat făina și cacaoa (tot cu ajutorul unui mixer). În final, cu o spatulă, am încorporat și restul de spumă de albuș. Am lucrat cu grijă pentru a nu strivi spuma și a nu pierde aerul din albușuri. Prăjitura Chinezoaica nu are nevoie de praf de copt, deoarece agentul de creștere natural este chiar aerul captat în spumă.

Coacere blat pentru prăjitura chinezoaică 

       Am tapetat o tavă de 20×30 cm cu hârtie de copt și am nivelat frumos compoziția în ea. Am introdus tava în cuptorul preîncins la 180 C pentru 20-22 minute. Nu am decuplat cuptorul deoarece mai trebuie să coacem Prăjitura Chinezoaică și după glazurare!

Preparare glazură din gălbenușuri pentru Chinezoaică (sau prăjitura japoneză)

       Până s-a copt blatul prăjiturii chinezești am avut timp să mă ocup de glazură. Am mixat gălbenușurile cu zahărul, vanilia și cu un praf de sare. Am adăugat și zeama de lămâie. Nouă ne place glazura mai groasă și obișnuim să batem gălbenușurile destul de tare. Dacă vă place o glazură mai subțire și mai moale atunci le veți bate mai puțin. Grosimea finală a stratului de glazură depinde de gradul de batere al acesteia.
Am scos tava din cuptor după cele 22 de minute de coacere și am turnat glazura de gălbenușuri peste prăjitura Chinezoaica fierbinte. Am nivelat-o rapid.
Am presărat prăjitura cu firimiturile de ciocolată (viermișori sau răzătură). Este bine să folosiți ciocolată termostabilă deoarece altfel ea se va topi și va forma pete (se va contopi cu glazura).
Am dat iar tava la cuptor și am cronometrat 2 minute la 170 grade Celsius după care am decuplat căldura (sau se stinge focul). Am întredeschis ușa cuptorului, ca să iasă grosul căldurii, și am mai lăsat tava în cuptor pentru circa 15 minute (cu ușa cuptorului întredeschisă). Astfel, glazura se va usca frumos și se va întări. Va rămâne un strat fin umed în partea de contact a glazurii cu blatul – ceva ca o cremă fină.

Servire prăjitura chinezoaica sau chinezească cu cacao, nucă și glazură din gălbenușuri

       Prăjitura Chinezoaica se lasă la răcit complet în tava în care a fost coaptă. Apoi se poate porționa ușor. Mie mi-a ieșit o prăjitură chinezească destul de înaltă (de circa 5 cm), dar dacă folosiți o tavă ceva mai mare atunci înălțimea ei va fi de 3-3,5 cm.
Blatul este pufos și fraged, plin de bucățele de nucă. Glazura este crocantă, vanilată și cu ușor acrișoară de la zeama de lămâie. Chiar mi-a fost dor de prăjitura aceasta din copilărie! Și ai mei au fost foarte încântați de ea.

La început a fost Majoratul

       Sunt curios să aflu când a preparat doamna Gina pentru prima dată Chinezoaica. ”O prepar numai la evenimente. Prima dată am făcut-o la Majorat, când părinții mei m-au lăsat să-l sărbătoresc, cu condiția să pregătesc și să aranjez eu totul. Am invitat niște colegi. Am făcut și OZN-uri, răsfățul suprem când vine vorba de ceva dulce, un soi de fursecuri, cu ciocolată și nucă, dar despre acestea altădată”. Cum a fost apreciată Chinezoaica? ”Plăcea invitaților. Era ceva special. O preparam adesea cu o prietenă de-a mea, Cristina Gondor. Tatăl meu, în timp ce savuram Chinezoaica pe muzică de blues, venea și aprindea lumina, ca să ne vadă mai bine. Noi dansam la lumina unei veioze.” 

Iubitul internațional infidel

       Dar doamna Gina avea vreun prieten iubit, ”drăguț” la vremea Majoratului? Ne așteptam la un răspuns afirmativ, judecând după farmecul și aspectul de acum al doamnei. Nu ne venea – adică – greu să ne închipuim cum trebuie să fi artătat la Majorat. ”Eram îndrăgostită, încă dintr-a VIII-a, de Rhett Butler, care… n-a venit la majorat.  De-atunci nu l-am mai iubit.”
Invitata noastră nu ne-a precizat dacă este vorba despre personajul principal masculin din romanul ”Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell, apărut în 1936, sau despre Clark Gable, interpretul lui Rhett în superproducția americană din 1939. De fapt, și personajul romanului are la origine un personaj real, născut în 1828 (dacă ar fi să dăm crezare unei informații de pe Net). Însă acestuia nu i se indică anul decesului, dar ne vine greu să credem că ar mai fi în viață. Cât despre Clark Gable, se știe că a plecat la cele veșnice în 1960.

Adio emoții profunde

       Dar am preferat să păstrez tăcerea. Din delicatețe, nu i-am adus aminte invitatei noastre că cei doi nu mai sunt în viață. Ne gândim că – poate – cel pe care l-a așteptat la Majorat mai trăiește încă în visurile ei.
O întreb dacă a găsit înlocuitor pentru Rhett (oricare dintre cei doi o fi el), că a trecut ceva vreme de la Majorat. ”De-atunci n-am mai avut iubit internațional. Și nici emoții profunde.”

Bem-Bem

       Dar ce bem la mâncarea asta?, ne interesăm, deoarece majoritatea invitaților acestei rubrici au sugerat și câte o băutură (alcoolică sau nu) lângă rețetele propuse, menită să sporească gradul de plăcere. ”Bem -Bem”, îmi răspunde, amuzată. Scutur nedumerit din cap. ”Gustați mai întâi, ca să vedeți ce se potrivește mai bine! Pe-atunci era în vogă băutura Bem-Bem, alături de Ci-Co. După atâta lumină stins-aprinsă, a trecut de miezul nopții. Mama a zis că nu vrea urmă de petrecere. Dar, ca să vă răspund la întrebare, nu recomand o băutură anume. Las alegerea fiecăruia, funcție de ce crede că se potrivește mai bine. Totuși, nu recomand mult alcool la o prăjitură.”

Culegătoarea de scame

       Cum s-a încheiat petrecerea aceea?, suntem curioși să aflăm. ”Aveam un covor persan nou. Îl cumpărasem pentru că am vrut să asigur petrecerii un cadru adecvat. Dar după atâta dans, se făcuse numai scame. Vă amintesc faptul că mama a spus că nu vrea să vadă ”nici urmă de petrecere”. Așa că… adună Gina scamele! Mi-a luat câteva ore, că nu era să arunc covorul. Mai rămăsese câte ceva din el. Dar a meritat efortul.”.

                               A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                            un admirator fidel al Ginei Istrătescu,
                                                                                            înainte și mai ales după ce a gustat ”chinezoaica”

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.