close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Prăjitura Deșteaptă

Rețete cu povești
(prima ediție: 1 iunie 2023)

Dragostea și gastronomia

”Când soarta îți trage un pumn în nas, te apuci să faci niște șnițele. La al doilea polonic în cap, dacă nu dregi borșul, cauți busuiocul, doar-doar ți s-o schimba norocul.
Viața este destul de inegală. Bucata ta e mai mare decât a mea. Ce gând nesuferit, greu de digerat așa ceva!”

Sunt cuvintele poetei și profesoarei Ramona Müller, colega mea de la Asociația Culturală 24PHarte și Cenaclul ”I.L. Caragiale”, unde este secretar literar. Ei îi datorăm, în bună măsură, editarea celei de-a patra ediții a Antologiei Cenaclului (2023). Pentru a ne referi doar la poemele publicate de Ramona în Antologie (și care ”deschid” Antologia), dăm cuvântul  poetului și criticului Florin Dochia:
”Ramona Müller este poeta interogației, a neliniștii şi a nostalgiei. Ea construiește atentă la cuvânt, la precizia înțelesului când acesta se asociază cu alte cuvinte. (…) Poemele din această selecţie abundă în imagini cu impact fabulos, metaforele dau impresia că strigă la cel ce citește, dar pare că se insinuează şi teama că strigătul ar putea fi în pustiu. Altfel, versurile, din pricina vibraţiei interioare, au şi calitatea de a putea fi recitate ca monologuri pe scenă, ceea ce nu este chiar lipsit de importanţă.”

Un ”ex”, doi ”ecși” 

Ramona Müller (gânduri răzlețe):  ”Un bărbat dacă te vede că ești pregătită să îi oferi tot meniul începe să ascundă tacâmurile. După inspecția vizuală și olfactivă senzorii i se pun în mișcare. Păstrează pentru desert doar lenjeria. Am înghițit și mestecat destule prostii masculine. Aluatul unui bărbat, când se umflă, nu poate fi verificat prin testul scobitorii.”
”Când primul <ex> devine prieten cu soțul actual, viitor al doilea <ex>, bagi de seamă că până și clovnii frustrați pot închide cârciuma de la colț. Bucata ta este acum a mea, greu de  conceput așa ceva! Dezmăț culinar, nu alta! Nu știu dacă să mă simt flatată sau mai bine, lasă…”
”A trebuit să treacă destul de mult timp ca să pricep că nu trebuie să mă mulțumesc cu puțin.” ”Înainte mă declaram fericită cu ceva resturi sau posibile felii delicioase de viață. Nu prea am suflat în lumânări, deci m-am ars de câteva ori. Chiar dacă avem destule opțiuni, alegem prost de multe ori. E drept că feciorul mamii este și oglinda ei. Derapajele de conduită nu împiedică pe nimeni să își potolească foamea.” 

Tristeți și trădări

Ne arătăm interesați să aflăm de unde are Ramona rețeta pe care ne-o propune. ”De curând, fata mea care are acum 30 de ani, mi-a amintit de o rețetă pe care am preparat-o în secolul trecut. Bunica ei paternă, prima mea soacră, i-a dăruit caietul ei de rețete după care am gătit și eu. Cascade de amintiri cu gust dulce-amărui m-au năpădit. Tristeți și trădări într-o singură îmbucătură. Ia uite-o și pe Deșteapta asta! (propriu și figurat – eu și prăjitura). I se spune Prăjitura Deșteaptă deoarece în timpul coacerii, din compoziția lichidă se aleg trei straturi diferite, 2 blaturi cu cremă pufoasă între ele.” Adică, nu se întâmplă ca la alte prăjituri, unde pui un blat, crema, apoi iar blat. Deșteapta se stratifică singură, în două blaturi și o cremă, direct în cuptor.

Soacră, soacră poamă acră
Să îți zic (fac) ceva de dulce,
Și apoi te mai poți duce
Să împarți din farfurie
Râca ce mi-ai dat-o mie,
Prima nevastă
și soacra năpastă.

Câteva precizări
Este o rețetă veche, pe carte Ramona a îmbunătățit-o. ”Varianta pe care v-o propun este cea veche, primară. Dar am preluat și o rețetă asemănătoare, care seamănă cu un cremeș  (cunoscut mai îndeaproape sub numele de cremșnit), dar care încă nu este cremeș. Cremeșul seamănă așadar cu Prăjitura Deșteaptă, pe care v-o propun aici, fiind o prăjitură și mai deșteaptă,  care este în continuă evoluție, ca și femeia, tot mai deșteaptă odată cu înaintarea în vârstă.” Dar despre prepararea cremeșului à la Ramona, cu un alt prilej.

Ingrediente

  • 8 ouă
  • 2 linguri de apă
  • 250 grame unt/ margarină
  • 300 grame zahăr
  • 1 l lapte
  • 225 grame făină
  • 4 pliculețe zahăr vanilat
  • zahăr pudră (pentru ornat)

Preparare
Untul se topește într-o crăticioară și se lasă la răcit.
Se separă ouăle.
Gălbenușurile se mixează cu zahărul până când acestea își dublează volumul, apoi se adaugă untul topit și zahărul vanilat. Peste gălbenușuri și unt se adaugă apa și laptele. Laptele se adaugă puțin câte puțin, amestecându-se până când este complet omogenizat. Se adaugă făina treptat până când este înglobată în aluat.
Albușurile se bat până când se obține o spumă tare. Se adaugă compoziției anterioare. Amestecul obținut este unul destul de lichid, dar așa trebuie sa fie.
Se toarnă într-o tavă și se introduce la cuptorul preîncălzit la foc mic pentru cca 45 minute. După ce prăjitura s-a răcit complet, se pune în frigider pentru câteva ore, apoi se taie și se servește. Înainte de a o tăia, se presară cu zahăr pudră. 

Efecte endorfinice sau ”Pasiunea mea e viața”

Ramona a spus-o în repetate rânduri: ”Pasiunea mea este viața.” ”Ah, și muntele”, revine imediat. După o porție de Deșteaptă, îi place și mai mult viața și străbate munții cu mai multă însuflețire. ”Adaugă la asta și satisfacția de a fi preparat-o eu, cu plăcere și dorința de a o îmbunătăți permanent”, mă îndeamnă, și conchide: ”Adică, am aflat că e loc de mai bine”.

Din relatările Ramonei am mai aflat și noi, printre altele:

  • este o prăjitură pentru toată lumea
  • se consumă pe orice vreme și în orice anotimp ( ”Eu o prepar în general la sărbători. La orice sărbătoare. E îmbulzeală când o prepar. O tai pătrate și toți – familie, prieteni – se reped s-o înfulece și-și iau și la pachet. Vine acuma Paștele și trebuie să mă pregătesc serios”)
  • efectul e ușor afrodisiac și endorfinic
  • senzațiile pe care le încearcă după savurarea Deșteptei sunt, în principal, de acceptare a vieții așa cum vine și de speranță, iar lumea îi pare mai dulce
  • pentru că ”sunt bună gospodină. Pentru mine, gastronomia înseamnă bucurie. În timp ce gătesc, mă năpădesc amintiri plăcute și țes totodată proiecte de viitor”

Dar ceva lichid ar merge lângă Deșteaptă?, întreb timid. ”Cum să nu? O șampanie sau un vin alb spumant demisec merg de minune”. M-am liniștit. Acestea fiind spuse, iubesc și mai mult Deșteapta.

Cea mai bună soacră

”Și totuși, m-am deșteptat, acum am propria mea rețetă!”, constată invitata noastră, și încheie: ”Cele mai bune arme și arte rămân dragostea și gastronomia. Spiritul meu coolinar a ajuns dincolo de baierele curelei, vorba lui Dimi (v. nota): ”Sunt prea plin de echilibru”! Și apropos: sunt și cea mai bună soacră!”

Notă. Dimi este numele de alint al actualului soț al Ramonei Müller, ”generalul meu de suflet și de munte” (R.M.)

A consemnat Leonida Corneliu CHIFU, septuagenar fără nurori, invidios pe cea mai bună soacră
                                                                                             și prea plin de echilibru, după ce s-a delectat cu ”Deșteapta”

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.