close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Tortul de ciocolată al Tatianei Stănescu

Rețete cu povești
(Prima ediție: joi, 1 iunie 2023)

Prăjitura preferată a lui Nichita Stănescu 

Printre piesele expuse la Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu” Ploiești se numără și un exemplar din ediția a IV-a (1937), revăzută și adăugită, a cărții  de bucate semnată de Sanda Marin. Ediția este prefațată de Al.O. Teodoreanu (Păstorel). La data apariției volumului, Nichita avea 4 ani. Mama sa, Tatiana Stănescu, păstra exemplarul în permanență în bucătărie.
În spațiile libere ale cărții, care numără 460 de pagini, doamna Tatiana nota uneori anumite rețete personale. Desigur, mama poetului nu manifesta o grijă deosebită pentru paginație, negândindu-se la vremea aceea că volumul va deveni piesă de muzeu. Nu vădea o scrupulozitate deosebită nici pentru notația precisă, ”acribică” a fiecărui detaliu al rețelei. Asta pentru că mama lui Nichita, o excelentă bucătăreasă, nu considera necesar să noteze fiecare detaliu în parte.

Pagina de gardă

”Pe pagina de gardă am descoperit rețeta unui tort de ciocolată pe care mama viitorului poet o pregătea și oferea oaspeților la desele petreceri pe care le organiza în curtea din casa natală a poetului de pe strada Buciumului, în special în zilele de sâmbătă, pentru că duminica familia se deplasa cu mașina pe Valea Prahovei”, ne-a relatat prof. Nelu Stan, fost muzeograf șef la Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu”.

Iată rețeta, așa cum a  fost notată de ”Doamna Tatiana:
”Blatul. 10 ouă întregi cu 10 linguri de zahăr se bat pe marginea sobei, cu telul, până se îngroașă, apoi iei vasul de pe foc și adaugi 12 linguri făină.
Se coace, îl dai cu 10 pișcoturi.
10 linguri cu zahăr se coc la foc mic, apoi se adaugă 300 grame de nuci fragile.
Crema. 4 ouă întregi, 4 linguri zahăr, 1/2 ceșcuță cafea turcească esență se bat în aburi (se pune vasul într-un alt vas cu apă fierbinte). Se îngroașă tare. Când e gata se adaugă ¼ kg unt, rom (după gust).
Pișcota se siropează bine, apoi se pune între pișcoturi jumătate din cremă. Restul se pune deasupra, se taie bucăți patrate, apoi se decorează la mijloc cu puțină dulceață”.

”Eu stau la șorțul mamei”

Nelu Stan relatează: ”Despre acest tort își amintea adeseori Nichita și le vorbea cu drag și mândrie prietenilor. Nichita spunea: <<Eu stau la șorțul mamei>>. Știu toate aceste lucruri de la doamna Tatiana și din manuscrise. Devenisem un copil de suflet al doamnei, pentru că mama știa că mă îngrijeam de memoria fiului. <<Ninișor>> venea de la școală, arunca ghiozdanul în bucătărie și se ducea la mama, care îl pupa. Nini lua șortul de bucătărie al mamei și-l mirosea: <<Azi am tort cu papanaș cu brânză și smântână>>, spunea. Aceasta era mâncarea sa preferată. E notată pe undeva și rețeta aceasta. Nichita detecta după mirosul șorțului dacă i se pregătise mâncarea lui. Înainte de masă se ducea la pian și cânta una–două melodii. După aceea, mânca. La vremea când era mic era <<scarandiv>> și prefera doar anumite feluri de mâncare”.

 A consemnat, cu dor de Nichita și poftă de prăjitura sa preferată,
                              Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.