close
PersonalitățiPromovate

Sandro Botticelli (1444-1510)

Sandro Botticelli (1444-1510)

Sandro Botticelli, Adorația magilor
Sandro Botticelli, Adorația magilor

 

Născut în Florenţa, vestit pictor prin faptul că a redat oamenii contemporani, cu înfăţişări plăcute, graţioase şi armonioase.

Pictorul a fost un geniu în Primăvara sa, cu cele trei graţii, cu întreaga natură aleasă cu grija pentru a reda frumuseţea anotimpului şi a personajelor.

Primele lucrări ale lui Botticelli au urmat versiunea actuală a stilului popular din Florența, folosit de artiști precum Andrea del Verrocchio (1435-1488).

Acest stil a acordat o mare importanță figurii umane și nu spațiului.

Asemenea tuturor marilor maeștri ai Renașterii italiene, și Botticelli a prelucrat tema Bunei Vestiri.

Comparat însă cu alte tablouri, dispare atmosfera idilică și acceptarea cu smerenie a voinței Domnului și reflectă o tensiune aparte ce ilustrează încărcătura emoțională a scenei transmiterii mesajului divin prin intermediul Arhanghelului Gavril.

Botticelli a continuat să folosească stilul timpuriu după 1480, dar în curând a apărut un stil nou în fresce (picturi realizate pe tencuială umedă cu culori pe bază de apă), cum ar fi Sf. Augustin (1480) în Biserică. din Ognissanti, Florența; Buna Vestire (1481) pentru San Martino, Florența; și trei fresce (1481–82) în Capela Sixtină, Roma, Italia, executate în timpul singurei călătorii a lui Botticelli departe de Florența.

Aceste fresce arată o nouă preocupare în ceea ce privește construcția scenei precum spațiile și figurile mai rigide, văzute și într-o serie de altaruri (opere de artă care decorează spațiul de deasupra și în spatele unui altar) din 1485 și 1489.

Botticelli a devenit inactiv în anii următori și nu a reușit să primească misiuni de pictură. Este posibil să fi continuat să lucreze la setul său de desene (niciodată terminat) care ilustrează Divina Comedie a lui Dante (1265-1321) .

În jurul anului 1504, când tânărul Rafael (1483-1520) a venit la Florența pentru a observa noile stiluri ale lui Leonardo da Vinci (1452-1519) și Michelangelo (1475-1564), arta lui Botticelli trebuie să fi părut demodată, deși a fost copiat pe larg în anii 1490.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.