close
Creștinătate

SAPTAMANA LUMINATA DIN NOU LA ATHOS 5 – Manastirea ruseasca Sf. Pantelimon 7

SFANTUL SILUAN ATHONITUL 3

Dragii mei.

Sf. Siluan, monahul de la Sf. Pantelimon, a emis niste “axiome duhovnicesti”. De cate ori le citesc ma ingrozesc cand ma gandesc la starea mea duhovniceasca.Imi dispare orice urma de indreptatire, orice gand ca as fi un crestin bun. O umilinta si o rusine pentru starea mea se instaleaza

Va rog sa folosim aceasta “oglinda duhovniceasca” pe care ne-a daruit-o Sf Siluan si sa ne gandim ce fel de crestini suntem. Asta ca mai apoi sa stim ce avem de facut.

Lupta noastră se duce în fiecare zi și în fiecare ceas.
Dacă faci reproșuri fratelui sau îl judeci sau îl întristezi, ți-ai pierdut pacea.
Dacă ai căzut în slava deșartă sau te înalți deasupra fratelui, ai pierdut harul.
Dacă-ți vine un gând desfrânat și nu-l depărtezi de îndată, sufletul tău pierde iubirea lui Dumnezeu și îndrăzneala în rugăciune.
Dacă iubești puterea sau banii, nu vei cunoaște niciodată iubirea lui Dumnezeu.
Dacă-ți împlinești voia proprie, ești biruit de vrăjmașul și urâtul intră în sufletul tău.
Dacă urăști pe fratele tău, înseamnă că ai căzut din Dumnezeu și un duh rău a pus stăpânire pe tine.

Dar dacă faci bine fratelui (neconditionat), atunci vei afla odihna conștiinței.
Dacă-ți tai voia proprie, vei izgoni pe vrăjmași și vei dobândi pace în sufletul tău.
Dacă ierți fratelui tău ocările și iubești pe vrăjmași, atunci dobândești iertarea păcatelor tale și Domnul îți va da să cunoști iubirea Duhului Sfânt.
Iar când te smerești întru totul, atunci afli odihna desăvârșită în Dumnezeu.
Când sufletul e smerit și Duhul lui Dumnezeu este în el, atunci omul este fericit cu duhul în iubirea lui Dumnezeu. Când simte mila Domnului, sufletul nu se mai teme de nimic, de nici o nenorocire pe pământ, ci dorește să fie pururea smerit înaintea lui Dumnezeu și să iubească pe fratele. Dar dacă sufletul cade în slava deșartă, sărbătoarea lui ia sfârșit, pentru că harul părăsește sufletul, și de acum el nu se mai poate ruga curat, ci gânduri rele vin și frământă sufletul.

(Cătălin Rusu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.