close
Creștinătate

SAPTAMANA LUMINATA DIN NOU LA ATHOS 5 – Sf. Pantelimon

Ultimele 2 zile le-am petrecut la manastirea Sf. Pantelimon. O manastire incredibil de frumoasa si de mare insemnatate pentru teologia contemporana. Rusesca.

Va indemn pe toti cei care veti merge la Athos sa petreceti cel putin o noapte la aceasta manastire. Totul este nou. Manastirea este extrem de dotata cu toate cele necesare. Se pare ca multe se datoreaza actualului presedinte rus – Vladimir Putin. Se zice ca in ultimii cca 10 ani s-au bagat aici sute de milioane de euro in renovare din partea statului rus si a diversilor oligarhi din Rusia.

Manastirea este condusa in stil rusesc – cu mana de fier, lucru ce este valabil si pentru pelerini. Fotografiatul este strict interzis. Daca indraznesti ti se distruge telefonul in fata. Nu se joaca nimeni. Eu nu am indraznit.
M-a impresionat mult atitudinea rusilor fata de credinta.

Monahii de la Pantelimon sunt cei mai disciplinati din Sf. Munte. N-am vazut discutii intre ei nicaieri. E uimitor! Fiecare face EXACT ce are de facut. Nimeni nu se baga in vorba cu pelerinii daca nu sunt intrebati.Toti arata IMPECABIL – slabi, ascetici, ca niste lumanari.(Aici poate pacatuiesc, dar cand vad intr-o manastire monahi grasi sunt convins ca ceva nu e in regula acolo). In Biserica sunt stana de piatra. Stau cate 4-5 ore intr-o pozitie fara sa miste.

Mirenii rusi m-au dat gata. I-am vazut la privegherile de noapte. Veneau TOTI si efectiv traiau slujbele. Fata iesiri si intrari, fara sa schimbe vorbe intre ei. ERAU ACOLO si manifestau o PREZENTA trup si suflet in legatura cu Hristos. Am vazut un copil de cca 10-12 ani care a stat toata noaptea fara sa miste langa tatal lui. Nu a fost nevoie ca tatal nici macar sa se uite la el. Cred ca rusii n-au auzit de parenting. Ma gandeam cum se comporta copii la noi si mi s-a facut rusine. Cel mai mult m-a impresionat la ei modul cum se impartaseau. Fara lumanare si cu mainile incrucisate la piept in forma de X (crucea Sf. Andrei). Traiau momentul cu toata fiinta lor. In filmuletul postat o sa-i vedeti la minutul 7:36. Voi posta mai multe despre acesta manastire. Cred ca merita.

(Cătălin Rusu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.