close
Cenaclul I.L. CaragialeCronicăPromovate

Şedinţă Cenaclul Literar I.L. Caragiale – 11.03.2019

În atmosfera boemă a începutului de primăvară, membrii cenaclului ploieştean s-au reîntâlnit la Filamornica „Paul Constantinescu”.

La începutul şedinţei, preşedintele Ioan Vintilă Fintiş prezintă „Revista Presei Culturale” evocând în revista „Argeş” prezenţa literară a „trei trandafiri” ploieşteni: Blanca Trandafir, Diana Trandafir şi Constantin Trandafir. Din „România literară” ne consemnează intervenţia lui Daniel Cristea Enache asupra consistenţei operei poetului Ioan Alexandru, un poet remarcabil al anilor 60 şi nota distinctivă a lirismului celui care a fost inconfundabilul Baconsky. De asemenea, Vasile Igna, un poet „uitat” semnează prezent în condica de prezenţă poetică a revistei. Revista „Tribuna” poartă amprenta unui articol „Inedite”, a lui Christian Crăciun.

 

Asupra sufletului am meditat împreună cu Florin Manole ca o „trezire din nihilism”, convertind în discuţie problematica ştiinţifică a lui Pascal (existenţa aplicată a lui Dumnezeu) şi faptul că mintea omenească nu are niciun algoritm de calcul, fiind ireductibilă. Limitele raţiunii cer fapte, raţiunea este un primat al faptelor, iar faptele sunt concepute de Dumnezeu pentru că de la ele începe lumea.

Domnul Octavian Onea ne încântă cu o istorioară plină de sarcasm, ironie şi umor „Oblio”, râsetele doamnelor prezente umplând sala de veselie; un Caragiale cotidian adaptat şi adoptat noii structuri politice româneşti, el rămânând actual în orice condiţii.

Fintiş Ioan Vintilă îl prezintă pe Daniel Bănulescu, un important şi original scriitor al literaturii române, format pe plaiuri prahovene. Autor al volumelor: „Te pup în fund, Conducător Iubit!”, „Diavolul vânează inima ta” şi a Trilogiei de poezie cuprinzând : „Te voi iubi pân’ la sfârșitul patului”, „Balada lui Daniel Bănulescu” şi „Daniel Bănulescu al rugăciunii”, ediții definitive, este tradus în numeroase limbi.

Invitatul serii ne citeşte din caietul studenţesc un fragment din romanul său, în care personajul principal, Bravul Conducător, „Nicky” (Nicolae Ceauşescu) este însoţit de câinii săi credincioşi Corbu şi Şaroma, într-o realitate ce dislocă mitul dictatorului român. Textul selectat prezintă o societate gata să falsifice în cunoştinţă de cauză individualitatea umană într-o viziune originală, sarcastic-ludică prin detaliile precizate. O societate de lingăi îşi justifică deseori comportamentul prin înzestrarea genetică şi/sau intelectuală de care dă dovadă.

Marian Zmaranda apreciază proza scriitorului ca fiind captivantă, iar fantoma lui Ceauşescu escortată de câinii cu puteri fantastice în cadrul unei evocări ce nu este ternă, face ca împletirea fantasticului cu plauzibilul să aparţină tipicului naţional „haz de necaz”.

Şi ceilalţi membrii ai cenaclului Mihai Ioachimescu, Florin Manole, Livia Dimulescu apreciază originalitatea din tehnica narativă a lui Daniel Bănulescu.

Partea finală a întâlnirii este dedicată unei evocări şi anume, scriitorului Cristian Popescu. Daniel Bănulescu referindu-se la cel care a fost prietenul său, consideră că acesta poate fi încadrat printre primii cei cinci scriitori români aflaţi în topul literaturii române, din ultimii 100 de ani. Cu toate că a trăit doar 36 de ani, Cristian Popescu râmâne un scriitor destul de puternic, un fel de Kafka al României, fiind recunoscut la nivel naţional şi internaţional. Şi-a dorit foarte mult să se integreze social chiar dacă a suferit de schizofrenie. Este foarte mult susţint de sora sa. Este cel care a susţinut că poezia este o stare normală a omului de rând, aceasta fiind prezentă în orice aspect cotidian şi în orice colţ urban. În prezent opera lui este extrem de rară, de peste 20 de ani nu a mai fost publicat nimic din ceea a scris. Ne-au rămas de la el 62 de caiete şi foarte multe manuscrise care aşteaptă să vadă lumina tiparului.


Actorul Nicu Drăgulin completează apoteotic prin lecturile din opera marelui scriitor o seară de o mare încărcătură emoţională şi de valoare artistică autentică.

(Ramona Muller)

Tags : 11.03.2019Cenaclul „I.L. Caragiale” PloieștiDANIEL BĂNULESCU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.