close
ActualitatePromovate

Sesiune solemnă a Academiei Române dedicată Unirii Bucovinei cu România

suceava-smartpress.ro

Un eveniment care se poate înscrie cu adevărat în calendarul manifestărilor istorice legate de sărbătorirea unui veac de la unirea Bucovinei cu România s-a desfășurat în 16 noiembrie 2018, la Muzeul Bucovinei. Este vorba despre ședința solemnă a Academiei Române, prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la actul unirii Bucovinei cu Țara.

Evenimentul, a cărui gazdă a fost Muzeul Bucovinei ca instituție, directorul acesteia, dr. Constantin Emil Ursu, ca reprezentant al acesteia, a fost onorat la cel mai înalt nivel de către conducerea Academiei Române, președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, academician Răzvan Theodorescu, academician Victor Voicu și academician Bogdan C. Simionescu, vicepreședinți. A fost anunțată de asemenea prezența academicianului Eugen Simion, președinte al Secției de filologie și literatură, fost președinte al Academiei Române, academician Dorel Banabic, președintele Secției de științe tehnice, profesorii Ionel Cândea, Constantin Zălinescu și Sergiu Nedevschi, membri corespondenți ai Academiei Române.

Președintele Academiei Române, academicianul Ioan – Aurel Pop, a susținut prelegerea de deschidere, copleșind auditoriul cu mesajul său de unitate a tuturor românilor, oriunde s-ar afla. Academicianul Răzvan Theodorescu a readus în atenția contemporanilor personalitatea cărturarului Eudoxiu Hurmuzachi și a familiei Hurmuzachi din Bucovina, lupta lor pentru promovarea idealurilor naționale, pe parcursul a mai mult de un secol. Profesorul Alexandrina Cernov de la Universitatea din Cernăuți a vorbit despre complicata perioadă de sfârșit de toamnă 1918, când oamenii politici bucovineni cu greu s-au pus de acord pentru ca în cele din urmă să convoace Adunarea Constituantă care să declare unirea necondiționată a Bucovinei cu România. Poetul și publicistul cernăuțean Vasile Tărâțeanu, membru corespondent al Academiei Române a adus în discuție situația actuală a etnicilor români din partea de nord a Bucovinei, acum aflată între granițele Ucrainei. De la Chișinău a fost prezent academicianul Viorel Prisăcaru, membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. A luat cuvântul și prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, profesor universitar doctor Ștefan Purici, născut în Bucovina de Nord. De altfel, Bucovina de Nord a fost reprezentată la evenimentul de la Muzeul Bucovinei din Suceava cu o importantă delegație alcătuită din 12 membri ai comunității intelectuale românești de peste graniță.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și-a exprimat bucuria, recunoştința şi admirația pentru inițiativa pe care a avut-o Academia Română, stâlp al democrației şi al constituirii statului român de-a lungul istoriei, de a veni la Suceava. ”Domnule președinte Ioan – Aurel Pop, domnule academician Răzvan Theodorescu, vă sunt recunoscător că avem la Suceava o sesiune solemnă a Academiei Române, în ajunul Unirii. Bucovina uneşte. Avem prezente personalități, oameni de ştiinţă, academicieni din România dar și din Nordul Bucovinei precum și din Basarabia şi ne onorează foarte mult acest lucru. În urmă cu două săptămâni președintele României a fost prezent la Suceava pentru a omagia Centenarul. E nevoie mai mult ca oricând de unitate și ceea ce face Academia Română prin această sesiune solemnă se înscrie în această dorință”, a declarat Gheorghe Flutur. El a oferit președintelui Academiei Române distincția ”Meritul Bucovinei”.

De asemenea, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a oferit președintelui Academiei, Ioan – Aurel Pop medalia jubiliară și albumul comemorativ dedicat Unirii Bucovinei cu România.

(suceava-smartpress.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.