close
MonarhiePromovate

Toate chipurile păstrează intensitatea momentului istoric trăit dimineață

Stau pe o bancă din curtea hotelului Medieval din Alba Iulia. Recepția în onoarea prințului Mihai, botezat în Catedrala Încoronării e pe sfârșite. Se mai fac fotografii, se schimbă numere de telefon, cărți de vizită… Toate chipurile păstrează intensitatea momentului istoric trăit dimineață.
O adiere și învolburarea gândurilor mă poartă cu aproape 25 de ani în urmă, în 29 august 1997, la praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, însoțindu-l pe Regele Mihai într-o călătorie de la Sâmbăta de Sus la Prislop și la Timișoara. E momentul serii dinaintea înnoptării când se pierd contururile și, dintr-unul din cerdacurile ctitoriei brâncovene, văd topindu-se siluetele călugărilor. ”Se călătorește vara”, spune și se așează pe banca pe care stau. ”N-am mai auzit greieri de 50 de ani.” Simt cum mi se izbesc gândurile unele de altele și mă hotărăsc greu pe care să-l eliberez. ”Sire, sunt cinci ani de când, venind la mormântul Sfântului Martir Brâncoveanu din Biserica Sf. Gheorghe din București, ați semnat practic prin prezența și gestul Majestății Voastre actul final al canonizării. Ca și la Putna la mormântul lui Ștefan cel Mare. Când ați îngenunchiat la mormântul lui Brâncoveanu în aprilie 1992, la ce v-ați rugat, Sire?” I-am deslușit prin plasa înnoptării zâmbetul plin de bunătate și luminile ochilor. ”Chiar vrei să știi?! Nu m-a mai întrebat nimeni. Unii au luat-o ca pe o formalitate. Eu nu. M-am pregătit mult înainte de acest moment. Învățasem de la mama mea să mă rog mulțumind, să nu mai cer ceva. Atunci însă am cerut. Eu sunt ultimul din familia mea botezat ortodox într-o biserică din România. Și fiicele mele și nepoții sunt botezați, așa cum cerea Constituția, tot ortodox. Dar în exil s-au căsătorit cu soți catolici, cum este și Regina Ana. A suferit mult Regina că nu am putut face și o cununie catolică! Dar cât a suferit Regele Ferdinand! Încoronarea lui și a Reginei Maria nu s-a putut face în biserică. Doar coroanele și mantiile au fost sfințite în biserică. M-am rugat să nu mai existe astfel de suferințe în familia mea! Margareta, la aproape 50 de ani, nu mai poate avea copii. Nicolae are 12 ani. Poate peste ani, își va întemeia o familie în România, cu o soție ortodoxă și va avea copiii săi, botezați ortodox, în bisericile din România. Să meargă la aceeași biserică, să aibă aceleași sărbători. Uite pentru ce m-am rugat!”
Astăzi Dumnezeu a împlinit pentru a doua oară rugăciunea Regelui Mihai când s-a auzit în Catedrala Încoronării: ”Se botează robul lui Dumnezeu Mihai! În numele Tatălui, amin! Al Fiului, amin! Și-al Sfântului Duh, amin!

Text/Foto Marilena Rotaru

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.